SUKOB IZMEĐU HAMASA I IZRAELA POVOD ZA NOVE TENZIJE? Saudijska Arabija prekida razgovore o normalizaciji odnosa s Izraelom

Autor:

Svet

09.10.2023

19:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao ključni igrač u regionu, stav Saudijske Arabije prema Izraelu uvek je pažljivo praćen.

SUKOB IZMEĐU HAMASA I IZRAELA POVOD ZA NOVE TENZIJE? Saudijska Arabija prekida razgovore o normalizaciji odnosa s Izraelom

Foto: Profimedia

Sjedinjene Američke Države i druge zemlje aktivno su podržavale arapske nacije da normalizuju odnose s Izraelom u poslednjih nekoliko godina.

U iznenađujućem obrtu događaja, Saudijska Arabija je objavila kraj svih pregovora o normalizaciji odnosa s Izraelom.

Odluka o prekidu pregovora prenesena je američkom državnom sekretaru Antoniju Blinkenu, što predstavlja neuspeh nedavnih američkih napora da posreduju u miru i diplomatskim vezama između ove dve nacije, prenosi samaa.tv.

Odluka Saudijske Arabije da zaustavi pregovore postavlja pitanja o budućnosti regionalne diplomatije i mira na Bliskom istoku. Kao ključni igrač u regionu, stav Saudijske Arabije prema Izraelu uvek je pažljivo praćen.

Razlozi za ovu iznenadnu promenu stava još uvek nisu potpuno jasni, ali se spekuliše da je nedavno eskaliranje nasilja između Izraela i Palestine moglo da odigra ulogu. Konflikt je izazvao globalni bes i proteste, povećavajući pritisak na nacije da zauzmu jasan stav.

Sjedinjene Američke Države i druge zemlje aktivno su podsticale arapske nacije da normalizuju odnose s Izraelom u poslednjim godinama. Abrahamovi sporazumi iz 2020. godine doveli su do uspostavljanja diplomatskih veza između Izraela i nekoliko arapskih zemalja, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrein i Sudan. Saudijska Arabija se smatrala potencijalnim ključnim igračem u unapređivanju ovih napora.

Posledice odluke Saudijske Arabije ostaju neizvesne, a njen uticaj na širi proces mira na Bliskom istoku i regionalne odnose još uvek nije u potpunosti shvaćen.

Dok se situacija razvija, međunarodni lideri moraju udvostručiti napore kako bi promovisali dijalog i tražili mirna rešenja za aktuelne konflikte na Bliskom istoku. Svetska javnost pažljivo prati sledeće korake koje će preduzeti Saudijska Arabija i Izrael, jer njihov odnos ima potencijal da oblikuje budućnost regiona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading