"DA SAM JA PREDSEDNIK NAPADI NA UKRAJINU I IZRAEL SE NIKAD NE BI DOGODILI": Oglasio se Tramp, za sve okrivio Bajdena!

Autor:

Svet

09.10.2023

15:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši predsednik Tramp rekao je u nedelju da se Hamasovi napadi na Izrael i rat Rusije i Ukrajine „nikada ne bi dogodili“ da je on predsednik.

"DA SAM JA PREDSEDNIK NAPADI NA UKRAJINU I IZRAEL SE NIKAD NE BI DOGODILI": Oglasio se Tramp, za sve okrivio Bajdena!

Foto: Tanjug/AP

„UŽASAN NAPAD NA IZRAEL, KAO NAPAD NA UKRAJINU, NIKAD SE NE BI DOGODIO DA SAM BIO PREDSEDNIK – NULA ŠANSI!" napisao je Tramp u nedelju u postu Tna društvenoj mreži Truth Social .

Trampovi komentari dolaze dva dana nakon što je Hamas, militantna i politička grupa koja vlada Gazom, pokrenula najveći napad na Izrael decenijama unazad rano u subotu. Njihove snage su izvršile invaziju na više izraelskih gradova kopnom, morem i vazduhom i pokrenule salvu raketne vatre u nekim delovima zemlje.

Tramp je pohvalio svoju rekordnu pomoć izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu tokom njegovog boravka u Beloj kući, ukazujući na političke akcije poput podrške izraelskom polaganju prava na Golansku visoravan, kao i na priznavanje Jerusalima od strane njegove administracije kao glavnog grada zemlje i premeštaj američke ambasade . u Jerusalim.

Premeštanje ambasade viđeno je kao rizik za porast napetosti u regionu koje su bile u suprotnosti sa višegodišnjom američkom politikom izbegavanja osnivanja ambasade u spornom gradu, navodi Vašington post.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Na dan kada je američka ambasada otvorena u Jerusalimu u maju 2018. godine, izraelski vijnici ubili su na desetine Palestinaca tokom masovnih protesta kod granične ograde sa Gazom.

Trampova administracija je kasnije okrivila Hamas za smrt, što je bio najsmrtonosniji dan tamo od rata između Hamasa i Izraela 2014. godine.

Tramp i Netanjahu su imali generalno pozitivan odnos tokom Trampovog vremena u Beloj kući, iako su tenzije rasplamsale pred kraj njegove administracije 2020.

U mesecima koji su usledili nakon izbora 2020, Tramp je navodno kritikovao izraelskog lidera, optužujući ga za nelojalnost zbog njegove čestitke predsedniku Bajdenu.

A krajem prošle godine, Netanjahu je osudio Trampovu večeru sa belcima Nikom Fuentesom i Jeom, reperom ranije poznatim kao Kanje Vest, nazvavši to „pogrešnim i neumesnim“.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Dok je u subotu govorio na događaju u Vaterlou, u državi Ajova, Tramp je govorio o Hamasovim napadima, tvrdeći da su oni rezultat toga što se SAD vide kao „slabe i neefikasne“.

Trampovi najnoviji komentari o ratu Rusije i Ukrajine nisu toliko iznenađenje, jer je bivši predsednik više puta tvrdio da ruski predsednik Vladimir Putin „nikada ne bi napao u Ukrajinu“ da je on i dalje predsednik.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading