KOLOSALNI NEUSPEH IZRAELSKIH SNAGA BEZBEDNOSTI: Evo zašto ih je Hamas uhvatio nespremne - mislili su da su NEPOBEDIVI!

Autor:

Svet

07.10.2023

12:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veći deo Izraela je u subotu ujutro probuđen nezamislivim scenama i zvucima raketnih napada i pucnjave, uz šokantnu vest da se desetine boraca palestinskog Hamasa ubacilo u Izrael sa područja Gaze. Hamas je pokrenuo masivan, iznenadni napad na Izrael, kakav nije viđen otkako je ta grupa došla na vlast u Pojasu Gaze, kombinujući raketnu vatru i napade duž granice Gaze.

KOLOSALNI NEUSPEH IZRAELSKIH SNAGA BEZBEDNOSTI: Evo zašto ih je Hamas uhvatio nespremne - mislili su da su NEPOBEDIVI!

Foto: Tanjug/AP

Izraelski analitičar David Horovic napisao je u prvoj reakciji na ove događaje za portal Tajms of Izrael da je Izrael dočekao napad potpuno nespreman, a da je lanac komandovanja kao da nije postojao.

"Tačno 50 godina nakon Jom Kipurskog rata, Izrael je pod iznenadnim napadom — ne od strane arapskih armija, već od terorističke grupe Hamas, i sa izraelskim civilima široko i direktno na meti.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Dok su sirene zavijale širom južnog i centralnog Izraela, a udarci raketa i odjekivali, televizije i platforme društvenih medija počele su da emituju klipove koji pokazuju ono što je za Izralece blo nezamislivo — naoružane teroriste u konvoju od sedam ili osam belih kamioneta kako iskaču iz njih na ulice južnog izraelskog grada, i napadaju.

Kako su se raketni i minobacački napadi nastavljali, izraelska vojska je potvrdila šta se dešavalo: desetine borava Hamasa su se uvukli u Izrael — neki kopnom, neki vazdušnim putem na motornim zmajevima, a, navodno, neki morem.

Izraelska veoma složena granična ograda duž Gaze — barijera za koju se verovalo da predstavlja neprobojnu zaštitu — probijena je na nekoliko mesta, izvestio je Vojni radio.

Čak i kada su izraelski politički šefovi počeli da se hitno sastaju dok su se odvijali upadi u punoj meri, izraelski mediji su počeli da citiraju neimenovane zvaničnike koji osuđuju političke i vojne vrhove zbog činjenice da je Izrael, zaokupljen unutrašnjim sukobima, ponovo bio iznenađen.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

„Ceo Izrael se pita: gde je vojska, gde je policija, gde je obezbeđenje? upitao je na televiziji Eli Maron, bivši šef izraelske mornarice 

„To je kolosalan neuspeh; lanci komandovanja su se jednostavno raspali sa teškim posledicama.”

Amos Jadlin, bivši šef obaveštajne službe ID, pozvao je na odjeke Jom Kipurskog rata — još jednog napada obeleženog „neuspehom obaveštajnih službi“, sa neprijateljem koji je započeo sukob.

Ipak, naglasio je, Izrael treba da ostane miran. Neposredni prioritet, rekao je Jadlin, bio je pronalaženje i obračun sa svim teroristima unutar Izraela i sprečavanje širenja sukoba na druge frontove, posebno na Hezbolah na severu.

Izrael je bio nespreman za ovaj napad Hamasa iz nekoliko razloga:

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Iznenađujući napad: Hamas je iznenada pokrenuo ono što je nazvao “Operacija Al-Aqsa Storm”, ispalivši preko 5.000 raketa iz Gaze na Izrael u roku od 20 minuta1. Ovo je bilo neočekivano i dovelo je do velikog broja žrtava među izraelskim vojnicima, policijom i civilima.

Infiltracija terorista: Hamasovi teroristi su uspeli da se infiltriraju u Izrael, probijajući se kroz sofisticiranu granicu koju je Izrael postavio duž granice sa Gazom2. Izraelska vojska je verovala da ova ograda pruža hermetičku zaštitu, ali je izveštajeno da je probijena na nekoliko mesta.

Nedostatak pripreme: Iako je Izrael obično optirao za politiku suzdržavanja, ovaj put nije bilo tako. Veliki obim ovog napada naterao je izraelsku vladu da brzo objavi stanje pripreme za rat i počne sa pozivanjem rezervista3.

Datum napada: Napad se dogodio dan nakon 50. godišnjice Jom Kipur rata, koji je takođe počeo sa iznenadnim napadom1. Takođe se dogodio tokom jevrejskog praznika Simhat Tora1.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Ovi uslovi su doprineli tome da Izrael bude nespreman za ovaj napad.

Evo šta je prethodilo napadu 

Današnji sukob između Izraela i Hamasa je rezultat niza složenih i dugotrajnih faktora. Evo nekoliko ključnih tačaka koje su dovele do trenutne situacije:

Napadi na džamiju Al-Aksa: Sukob je eskalirao nakon što je izraelska policija sprovela nasilne racije u džamiji Al-Aqsa dva puta u manje od 24 sata. Ovo je izazvalo oštre reakcije među Palestincima, uključujući Hamas.

Raketni napadi Hamasa: Kao odgovor na ove racije, Hamas je ispalio desetine raketa iz južnog Libana na izraelsku teritoriju. Izrael je uzvratio udarajući mete koje pripadaju Hamasu u južnom Libanu i Gazi.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Napadi na Zapadnoj obali: Tenzije su se dodatno pogoršale nakon što je došlo do pucnjave na Zapadnoj obali, gde su ubijene dve sestre, a njihova majka je kritično ranjena1. Izraelska policija je opisala ovaj incident kao “teroristički napad”. Hamas i Islamski Džihad su pohvalili ono što su nazvali "herojskom operacijom"1.

Istorija sukoba: Sukob između Izraela i Hamasa ima duboke korene koji sežu decenijama unazad. Nakon uspostavljanja Palestinske vlasti 1994. godine, Hamas se odbio pridržavati Oslo sporazuma, što je dovelo do sukoba sa Fatahom2.

Napetosti u Gazi: Današnji napad dolazi nakon što su medicinski radnici u Gazi prijavili da su lečili veliki broj demonstranata koji su izgleda bili namerno ciljani u skočni zglob od strane izraelskih snaga tokom nedavnih nemira na nestabilnoj granici blokade palestinske enklave.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading