FINANSIJSKA KATASTROFA ZA UKRAJINU: Americi nedostaje novac za dopunu arsenala, Vašington ostavlja Kijev NA CEDILU! Zelenski ostaje kratak za 24 MILIJARDE!

Autor:

Svet

03.10.2023

08:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pentagon je upozorio Kongres da mu ponestaje novca za zamenu oružja koje su SAD poslale Ukrajini i da su već bili primorani da uspore snabdevanje nekih trupa.

FINANSIJSKA KATASTROFA ZA UKRAJINU: Americi nedostaje novac za dopunu arsenala, Vašington ostavlja Kijev NA CEDILU! Zelenski ostaje kratak za 24 MILIJARDE!

Foto: Tanjug/AP, pixabay.com,

U pismu koje je poslato liderima Kongresa, Pentagon moli Kongres da obnovi finansiranje za Ukrajinu.

Kongres je izbegao zatvaranje vlade donošenjem kratkoročnog zakona o finansiranju tokom vikenda, ali je ta mera izostavila svu pomoć za Ukrajinu u borbi protiv Rusije. Pentagonov kontrolor Michael obavestio je lidere Predstavničkog doma i Senata da je ostalo samo 1,6 milijardi dolara od 25,9 milijardi dolara koje je Kongres obezbedio za obnavljanje vojnih zaliha SAD koje su poslate Ukrajini.

Oružje uključuje milione komada artiljerije, raketa i projektila ključnih za ukrajinsku kontraofanzivu usmerenu na povraćaj teritorije koju je Rusija stekla u ratu. Pored toga, SAD imaju još oko 5,4 milijarde dolara za pružanje oružja i opreme iz svojih zaliha.

Bez dodatnog finansiranja sada, SAD će morati da odlože ili smanje vazdušno odbrambeno oružje, municiju, dronove i opremu za rušenje i proboj koji su "kritični i hitni sada dok Rusija priprema zimsku ofanzivu. Predsednik Joe Biden rekao je u nedelju da će pomoć nastaviti da teče za sada, ali da vreme ističe.

Mark Kansian, stariji savetnik u Centru za strateške i međunarodne studije, rekao je da će ukrajinski otpor početi da slabi ako pomoć ne nastavi da teče. “Ako nema novog novca, osetiće to do Dana zahvalnosti”, rekao je.

Nedostatak novca za zamenu oružja koje su SAD poslale Ukrajini može imati ove posledice:

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Smanjenje vojne spremnosti: Ako Pentagon ne može da popuni svoje vojne zalihe na vreme, to može naškoditi spremnosti američke vojske. To bi moglo uticati na sposobnost SAD da odgovori na druge globalne pretnje.

Usporavanje snabdevanja trupa: Pentagon bi mogao biti primoran da uspori snabdevanje pojedinih trupa kako bi ih zaštitio od “neizvesne budućnosti”. To bi moglo uticati na operativnu efikasnost tih trupa.

Uticanje na ukrajinski otpor: Ako pomoć ne nastavi da teče, ukrajinski otpor bi mogao početi da slabi. To bi moglo dovesti do promene ravnoteže snaga u regionu.

Smanjenje kapaciteta: Bez dodatnog finansiranja, SAD će morati da odlože ili smanje kapacitete kada je reč o protivvazdušnoj odbrani, municiji i bespilotnim letelicama. To bi moglo uticati na vojne operacije i strategije.

Političke posledice: Nedostatak finansiranja može dovesti do političkih posledica, uključujući napetosti između Pentagona i Kongresa, kao i potencijalne međunarodne implikacije.

Ukrajina izgubila 24 milijarde dolara

Ukrajina je pretrpela veliki finansijski gubitak zbog odluke SAD da ne uključi dodatnu pomoć za Ukrajinu u svoj privremeni budžet. Ova odluka je dovela do gubitka od oko 24 milijarde dolara, što je približno suma koju bi Ukrajina zaradila za osam meseci1.

Bela kuća je u septembru zatražila od američkog Senata da za Ukrajinu izdvoji 24 milijarde dolara za 2024. fiskalnu godinu1. Međutim, Senat je smanjio tu sumu na 4,5 milijardi dolara pomoći Ukrajini za Pentagon i 1,65 milijardi dolara za Stejt department1.

U nedelju je američki predsednik Džozef Bajden potpisao zakon, odobren Kongresom, koji će omogućiti da se nastavi finansiranje rada vlade u periodu od 45 dana – do 17. novembra1. Međutim, dokumentom nije predviđeno izdvajanje sredstava za Ukrajinu1.

Ova situacija je izazvala zabrinutost među građanima Ukrajine. Neki građani su izrazili optimizam, verujući da će pomoć SAD za Ukrajinu ipak biti obezbeđena1. Međutim, drugi su manje sigurni, posebno s obzirom na to da američka podrška opada skoro 20 meseci nakon početka rata1.

Prema nedavnim procenama Svetske banke, trošak obnove i oporavka u Ukrajini sada je porastao na 411 milijardi dolara2, što je više od dva puta veće od veličine ukrajinske ekonomije pre rata u 2021. godini2.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading