UPRKOS SANKCIJAMA, NEMCI KUPUJU RUSKU NAFTU: Rusi prodaju Indijcima, a oni prosleđuju dalje - skandalozna trgovina IZA KULISA

Autor:

Svet

02.10.2023

08:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sa eskalacijom sukoba u Ukrajini, trgovina sirovom naftom između Indije i Rusije je značajno porasla.

UPRKOS SANKCIJAMA, NEMCI KUPUJU RUSKU NAFTU: Rusi prodaju Indijcima, a oni prosleđuju dalje - skandalozna trgovina IZA KULISA

Foto: Tanjug/AP

Iako je Zapad pokušavao da ograniči ruske izvozne mogućnosti sankcijama, Indija je uspela da iskoristi situaciju u svoju korist.

Premijer Indije, Narendra Modi, igra ključnu ulogu u ovoj priči. On je uspeo da izgradi globalne veze, obezbedivši Indiji pristup velikim svetskim silama. Njegova pragmatičnost je ključna; Modi je fokusiran na stvaranje partnerstava širom sveta kako bi ubrzao industrijalizaciju Indije do 2047. godine.

Važno je napomenuti da Indija ima dugu istoriju saradnje s Rusijom. Moskva je pružala podršku Indiji kada to niko drugi nije hteo, snabdevajući je oružjem i novim tehnologijama. Čak i danas, više od polovine oružja koje Indija uvozi dolazi iz Rusije.

Sa eskalacijom sukoba u Ukrajini, trgovina sirovom naftom između Indije i Rusije je značajno porasla. Indija je povećala udeo ruske nafte u svom uvozu sa svega 1,6% na impresivnih 34%. Ova jeftina ruska nafta je vitalna za Indiju, s obzirom na ogromne potrebe ove zemlje, u kojoj živi više od 1,4 milijarde ljudi. Indija je suočena s izazovom visokih troškova energije, posebno u industriji i transportu, što dovodi do pritiska na vladu da osigura stabilno snabdevanje po prihvatljivim cenama.

Nemačka je postala neočekivani primalac ove ruske nafte, iako su sankcije trebale ograničiti takvu trgovinu. U prvih sedam meseci tekuće godine, Nemačka je od Indije kupila naftne derivate vredne 451 milion evra, što je dvanaest puta više u odnosu na isti period prošle godine.

Ova situacija jasno pokazuje da je Indija uspela da pronađe alternativne puteve za svoj uvoz nafte i da je iskoristila svoje veze s Rusijom, čak i u uslovima sankcija. Modi i njegova vlada su odlučni u iskorišćavanju povoljnosti ove situacije kako bi podržali ekonomski razvoj zemlje i smanjili pritisak visokih energetskih troškova na svoje građane.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading