PET ADUTA PUTINA I ZELENSKOG ZA RAT DO ISTREBLJENJA: Sve više novog i modernizovanog oružja na frontu u Ukrajini!

Autor:

Svet

30.09.2023

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uprkos ogromnim gubicima, obe vojske planiraju još veću klanicu.

PET ADUTA PUTINA I ZELENSKOG ZA RAT DO ISTREBLJENJA: Sve više novog i modernizovanog oružja na frontu u Ukrajini!

Foto: www.profimedia.rs, Tanjug/AP, printscreen/youtube

Letnja ofanziva ukrajinskih snaga zaglavila se u krvavom blatu stepe. Uprkos ogromnim gubicima u ljudstvu, artiljeriji i oklopnim vozilima, Kijev je već najavio jesenju i zimsku, a NATO je obezbedio nove količine i tipove naoružanja.

Rusi su uspeli da održe prvu liniju odbrane iza koje su u međuvremenu napravili još četiri-pet utvrđenih pojasa sa zmajevim zubima, protivtenkovskim rovovima, minskim poljima, bunkerima i zemunicama. Moskva je odgovorila i na tehnološki izazov uvođenjem novih oružja ili savremenijih varijanti postojeće ratne tehnike.

Posebna trka se vodi kada je reč o artiljerijskoj municiji. Tako je načelnik kanadskog generalštaba Vejn Ejr izjavio da Rusija popunjava zalihe artiljerijske municije i drugih projektila brže nego što je Zapad očekivao.

- To izaziva veliku zabrinutost. Mi od početka rata, u februaru 2022, snabdevamo Ukrajinu, ali u tom periodu nismo proizveli nijednu granatu 155 milimetara. Kada bi morali da ratujemo tim intenzitetom, ostali bismo bez municije za nekoliko dana - rekao je general Ejr.

Ruski parni valjak za borbu u stepi

1. Tenk T-90 isproban je još u Čečeniji i Siriji. Za godinu i po dana rata u Ukrajini dokumentovano je i uništeno najviše šest primeraka. Ovaj tenk po elektronskoj opremi ni po čemu ne zaostaje za zapadnim analozima. Osim toga, budući da je jeftiniji, lakši, mada ne i manje zaštićen, može da se proizvede više primeraka. Navodno, samo za ovu godinu je planirano da se proizvede 240 komada.

Republika

Foto: Tanjug AP

Tenk T-90

2. Ruski nevidljivi avion pete generacije su-57 apsolutni je gospodar neba nad frontom i iza njega. O ovom avionu se zna vrlo malo, možda najviše zahvaljujući činjenici da do sada nije uništen nijedan, dok eksperti kažu da će stare F-16 obarati kao kruške. Ove godine proizvođač je vazduhoplovstvu predao već dve partije novih su-57, a predviđena je još jedna.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Ruski nevidljivi avion pete generacije su-57

3. Solncepek je staro, ali nenadmašno oružje. Reč je o višecevnim bacačima raketa, koje po udaru u cilj raspršuju oblak aerosola, koji se zavlači u rovove i podrume i onda eksplodira. Proizvodi velike temperature, o čemu svedoče ugljenisani leševi i istopljeno oružje. Odličan je za proboj, a mana mu je mali domet od osam kilometara, koji Rusi nastoje da uvećaju.

Republika

Foto: Tanjug AP

Solncepek

4. Dron lancet izazvao je šok na ratištu, a njegova nova verzija s težom bojevom glavom i većim dometom lancet 3 i u pozadini. Ovaj dron postao je glavno rusko oruđe za kontrabaterijsku borbu, a nedavno je objavljen snimak kako lancet 3 uništava ukrajinski mig-29 na aerodromu stotinak kilometara iza linije fronta. Najveća mu je prednost što ne može da se ometa jer ga ne navodi GLONASS, ruska verzija GPS, nego dron-izviđač.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Dron lancet

5. Obične stare avionske bombe od 500 kilograma FAB-500 omogućile su Rusima pobedu u uličnim borbama za Bahmut. A sada se na frontu pojavio FAB-1500. Rusi su na ove sovjetske monstrume stavili krilca i dodatne instrumente koji im omogućavaju da posle izbacivanja s aviona lete po 120 kilometara. Avion tako ne mora da se približava neprijateljskom PVO, a pešadija čak ne zna da je napadnuta.

Republika

Foto: Printscreen youtube.com

Bombe FAB-500

Američki arsenal u rukama Ukrajinaca

1. Ukrajini je zasad namenjen tenk abrams M1A2, s kojeg su skinuti pojedini elektronski uređaji da ne bi pali Rusima u ruke. Iz istog razloga skinut je spoljni oklop od osiromašenog uranijuma. Abramsi će se pojaviti na ratištu posle fijaska britanskih čelendžera 2 i nemačkih leoparda 2. Ipak, Ukrajina će u pokušaju da se probije kroz rusku odbranu morati da se osloni na ove tenkove koje Rusi ne potcenjuju.

Republika

Foto: Tanjug AP

Tenk abrams M1A2

2. Kijev se izborio da mu Zapad preda američke avione F-16. Iako projektovani pre četiri decenije, kao lovci, prevashodni zadatak ovih aviona neće biti da ospore rusko gospodstvo na nebu iznad fronta, već da ispaljuju britanske rakete olujna senka. Pojava F-16 na frontu predstavljaće novu opasnost za ruske helikoptere ka-52, glavne ubice ukrajinskih tenkova.

Republika

Foto: Tanjug AP

Avioni F-16

3. Vašington je odlučio da Ukrajini ustupi nepoznatu količinu raketa ATACMS, dometa 300 kilometara. Bojeva glava ovih projektila, zavisno od varijante, može da bude teška i 568 kilograma. Ukrajinci će pokušati da njima napadnu ruska skladišta, železničke čvorove, aerodrome, koncentracije ljudstva i tehnike i naročito štabove krupnih jedinica.

Republika

Foto: Tanjug AP

Raketa ATACMS

4. Haubicu M-777, kalibra 155 milimetara, Ukrajinci već dugo koriste, budući da su uglavnom ostali bez oruđa i artiljerijske municije sovjetskog porekla. Ova haubica, uz američke radare za otkrivanje položaja artiljerije, donosi prednost u kontrabaterijskoj borbi budući da ima veći domet od ruskih oruđa te vrste. Najveća mana je što Zapad ne može Ukrajini da isporuči dovoljnu količinu municije.

Republika

Foto: Tanjug AP

Haubica M-777

5. Ukrajinski pomorski dronovi izazvali su iznenađenje kada su srušili dva segmenta Krimskog mosta, a uspeli su i da rusku flotu drže dalje od obale. Sada je stigao novi nečujni podvodni dron toloka TLK-150. Bojeva glava od 13 kilograma predviđena je za usmerenu eksploziju, a ovaj dron, koji liči na torpedo, biće najveća opasnost za ruske trgovačke brodove.

Republika

Foto: Printscreen/www.youtube.com/@suchomimus9921

Podvodni dron toloka TLK-150

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
sasa

30.09.2023 23:19

Pre dva dana R,usi su spalili 90% novo dosloga oruzja u ukrajini