SATELITSKI SNIMCI OTKRIVAJU, VELIKE SILE SE PRIPREMAJU ZA NUKLEARNI RAT? Aktivirani nuklearni poligoni, Rusija, Kina i SAD vežbaju u tajnosti!

Autor:

Svet

23.09.2023

08:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbunjujući satelitske snimci otkrivaju dramatično povećane aktivnosti na nuklearnim poligonima u Rusiji, Kini i Sjedinjenim Američkim Državama, što je izazvalo zabrinutost u međunarodnoj zajednici.

SATELITSKI SNIMCI OTKRIVAJU, VELIKE SILE SE PRIPREMAJU ZA NUKLEARNI RAT? Aktivirani nuklearni poligoni, Rusija, Kina i SAD vežbaju u tajnosti!

Foto: Shutterstock

Jedna od najgorih smrti po ljudsko telo je usled nuklearne katastrofe

Dok analitičari trenutno nemaju čvrste dokaze o planiranju nuklearnih testiranja, proširenja na ovim lokacijama ukazuju na ozbiljne pripreme koje bi mogle imati dalekosežne posledice, navodi CNN.

Slike prikupljene sa satelita upućuju na nedavno iskopane tunele, novoizgrađene puteve i skladišta, kao i povećan broj vozila koja ulaze i izlaze sa ovih lokacija. Ovo je prvi put da su sve tri zemlje - Rusija, Kina i SAD - sprovele ovakve aktivnosti od 1996. godine, kada je Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba stupio na snagu. Iako Kina i SAD potpisuju sporazum, nisu ga ratifikovali.

Pukovnik američkog vazduhoplovstva u penziji i bivši analitičar obaveštajnih službi, Sedrik Lejton, koji je proučio slike, izjavio je: "Vrlo je jasno da su sve tri zemlje - Rusija, Kina i Amerika - uložile mnogo vremena, truda i novca, ne samo u modernizaciju svojih nuklearnih arsenala, već i u pripremu za vrste aktivnosti koje bi bile neophodne za testiranje."

Republika

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

 

 

Iako je Rusija ratifikovala Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba, ruski predsednik Vladimir Putin je u februaru izrazio spremnost da nastavi sa testiranjem, ako Amerika to prva uradi. Ovo dodatno pojačava zabrinutost u vezi sa povećanim nuklearnim aktivnostima.

Stručnjaci takođe ističu da ove promene na nuklearnim poligonima doprinose rastućoj trci u naoružanju između SAD s jedne strane i Rusije i Kine s druge. Iako se oružani sukob ne smatra neizbežnim, ovo proširenje poligona i modernizacija nuklearnih kapaciteta izazivaju zabrinutost među vojnim analitičarima.

Povećana aktivnost je takođe primećena na kineskom poligonu za nuklearno testiranje u Lop Nur, dok su SAD svoj poslednji podzemni nuklearni test izvele 1992. godine. Ovo stvara strahovanja da bi Vašington mogao da priprema slične aktivnosti ako bilo koja od ovih zemalja odluči da sprovede nuklearni test.

Međunarodni sistem za praćenje (IMS), mreža od 337 objekata koji nadgledaju planetu u potrazi za znakovima nuklearnih eksplozija, verovatno bi otkrio bilo kakvu veliku nuklearnu eksploziju.

Iako trenutno nema čvrstih dokaza o nuklearnim testiranjima, ovakve aktivnosti na nuklearnim poligonima podstiču globalnu zabrinutost i postavljaju pitanje šta bi mogle biti posledice ove nove ere nuklearnog testiranja.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading