''SRBIJA ĆE SAČEKATI, A NACISTE PRIMAMO U EU PREKO REDA!'' Obraćanje Lavrova u UN: Zapad snosi odgovornost za kolaps Ukrajine!

Autor:

Svet

20.09.2023

22:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov obratio se Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i istakao da su "mnogobrojni zapadni lideri direktno podstakli antivladine demonstracije i akte nasilja, i da su uskratili prava ruskojezičnom stanovništvu Ukrajine i stanovnicima Krima"

''SRBIJA ĆE SAČEKATI, A NACISTE PRIMAMO U EU PREKO REDA!'' Obraćanje Lavrova u UN: Zapad snosi odgovornost za kolaps Ukrajine!

Foto: Youtube/ FRANCE 24 English

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je u svom obraćanju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija rekao da Zapad selektivno koristi principe Povelje Ujedinjenih nacija zarad  "svojih parohijskih geopolitičkih potreba'', te je kritikovao napore da Ukrajina bude primljena u Evropsku uniju preko reda, kao i izjavu šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja da Kijev treba što pre da bude primljen u Alijansu.

- Srbija, Turska i ostali će sačekati, ali mi prihvatamo naciste u redove EU preko reda. Kažu, da nije rata, za to bi bile potrebne godine, ali to je moguće i potrebno bez ikakvih kriterijuma - rekao je Lavrov i istakao da bi to narušilo globalnu stabilnost i stvorilo nova žarišta i napetosti zbog kojih raste opasnost od globalnog sukoba.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Sergej Lavrov, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija

- Rusija je insistirala i nastavlja da insistira da se sve odredbe Povelje UN ne primenjuju selektivno, već u celini i međusobnoj povezanosti, uključujući i principe suverene ravnopravnosti države, nemešanja u unutrašnje stvari suverene države, poštovanje teritorijalnog integriteta i prava naroda na samoopredeljenje - dodao je Lavrov, prenose RIA Novosti.

Lavrov je istakao da su "mnogobrojni zapadni lideri direktno podstakli antivladine demonstracije i akte nasilja, i da su uskratili prava ruskojezičnom stanovništvu Ukrajine i stanovnicima Krima" - prenosi "Gardijan". Primetio je i da se čini da se "zapadni predstavnici plaše razgovora koji razotkrivaju njihovu demagogiju, a govoreći o teritorijalnom integritetu Ukrajine, zaboravljaju na odluke UN o potrebi da Pariz vrati "francuski" Majot u Savez Komora, a da London napusti arhipelag Čagos i započne pregovore sa Buneos Ajresom o Folklandskim ostrvima.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Sergej Lavrov se obratio Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija

Kako navodi Lavrov, "zastupnici" teritorijalnog integriteta Ukrajine sada se pretvaraju da se ne sećaju suštine Minskih sporazuma, odnosno ujedinjenja Donbasa sa Ukrajinom uz garancije poštovanja osnovnih ljudskih prava.

- Zapad, koji je osujetio njihovu primenu, snosi direktnu odgovornost za kolaps Ukrajine i raspirivanje tamošnjeg građanskog rata - rekao je šef ruske diplomatije.

Uprkos protokolu i protivljenju Rusije, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski prvi se obratio se liderima zemalja članica Saveta bezbednosti, gde je tražio reformu Saveta i ukidanje prava Veta Rusiji u Generalnoj skupštini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Gorski

21.09.2023 11:10

Nemačka ne zaboravlja svoje saveznike iz drugog sv. rata, za razliku od Amerike i Engleske!