ŠTETNA HEMIKALIJA HARA EVROPOM?! NA UDARU OVI PROIZVODI! Čak i u malim dozama utiče na pad imuniteta!

Autor:

Svet

18.09.2023

13:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

BPA je sintetička hemikalija koja se široko koristi u plastičnim i metalnim posudama za hranu, bocama za višekratnu upotrebu i cevima za vodu za piće.

ŠTETNA HEMIKALIJA HARA EVROPOM?! NA UDARU OVI PROIZVODI! Čak i u malim dozama utiče na pad imuniteta!

Foto: pexels.com

Evropljani su i dalje izloženi prevelikim količinama bisfenola A, štetne hemikalije poznate kao BPA koja se decenijama koristi u proizvodnji određenih plastičnih proizvoda, objavila je Evropska agencija za životnu sredinu krajem prošle nedelje.

Agencija EU je saopštila da su uzorci urina prikupljeni od Evropljana u nekoliko zemalja otkrili da izloženost BPA ostaje "znatno iznad prihvatljivog nivoa zdravstvene bezbednosti" i da predstavlja potencijalni rizik za milione ljudi.

BPA je sintetička hemikalija koja se široko koristi u plastičnim i metalnim posudama za hranu, bocama za višekratnu upotrebu i cevima za vodu za piće.

Čak i u malim dozama, hemikalija može oslabiti imuni sistem, navodi agencija. Ostali zdravstveni problemi koje BPA može izazvati uključuju neplodnost i alergijske reakcije na koži.

Bisfenol A i još dva bisfenola koja se koriste kao zamena za BPA izmereni su u urinu 2.756 odraslih osoba iz 11 zemalja: Hrvatske, Češke, Danske, Francuske, Finske, Nemačke, Islanda, Luksemburga, Poljske, Portugala i Švajcarske.

- Nivo prekoračenja varirao je između 71 odsto i 100 odsto - saopštila je EEA sa sedištem u Kopenhagenu za 11 zemalja.

- Zahvaljujući revolucionarnom istraživačkom projektu EU za biomonitoring ljudi, možemo videti da bisfenol A predstavlja mnogo rasprostranjeniji rizik za naše zdravlje nego što se ranije mislilo - rekla je izvršna direktorka EEA Leena Ila-Mononen. Moramo ozbiljno shvatiti rezultate ovog istraživanja i preduzeti više akcija na nivou EU da ograničimo izloženost hemikalijama koje predstavljaju rizik po zdravlje Evropljana - dodaju. 

BPA je godinama zabranjen u plastičnim bocama i ambalaži koja sadrži hranu za bebe i malu decu u EU.

U februaru 2018. blok je takođe uveo stroža ograničenja za BPA u svim materijalima u kontaktu sa hranom.

BONUS VIDEO 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading