CEO RAZRED POGINUO U RAZORNOM ZEMLJOTRESU! Potresne reči njihove učiteljice: Njih 32 je MRTVO, ne znam kako ću nastaviti svoj život!

Autor:

Svet

15.09.2023

22:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potresna ispovest učiteljice iz Maroka čije je celo odeljenje poginulo u razornim zemljotresima.

CEO RAZRED POGINUO U RAZORNOM ZEMLJOTRESU! Potresne reči njihove učiteljice: Njih 32 je MRTVO, ne znam kako ću nastaviti svoj život!

Foto: Tanjug/AP

Maroko je 8. septembra pogodio možda najjači zemljotres ikada zabeležen u toj zemlji, a od jačine potresa poginulo je skoro 3.000 ljudi.

Nesrin Abu El Fadel, jedna marokanska učiteljica nikada neće zaboraviti zemljotres jačine 6,8 stepeni Rihterove skale, koji je pogodio Adaseel, planinsko selo u kom su živeli njeni đaci i gde je bila škola u kojoj je predavala. Nakon snažnog potresa, otišla je u potragu za decom, a onda otkrila stravičnu istinu - njih 32. je poginulo.

- Otišla sam u selo i počela da pitam za svoju decu: 'Gde je Somaja? Gde je Jusef? Gde je ova devojčica? Gde je taj dečak?' Odgovor je stigao nekoliko sati kasnije: 'Svi su mrtvi.' Zamišljala sam da držim listu pohađanja svog razreda i stavljam crtu kroz ime jednog učenika za drugim, sve dok nisam izgrebala 32 imena; sada su sva mrtva - rekla je ona za Bi-Bi-Si.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Maroko, zemljotresi 2023.

Adaseel je bio jedno od mesta koja su potpuno uništena, a učiteljica El Fadel se prisetila kako je saznala za ono što se dogodilo šestogodišnjoj Hatidži - telo devojčcice je pronađeno kako leži pored njenog brata Mohameda i njene dve sestre, Mene i Hanan.

Svi su bili u krevetu - verovatno spavali - tokom zemljotresa, i svi su išli u školu gospođe El Fadel.

- Hadija mi je bila omiljena. Bila je veoma simpatična, pametna, aktivna i volela je da peva. Dolazila je kod mene kući, a ja sam voleo da učim i pričam sa njom.

Ona je svoje đake opisala kao ''anđele'' i decu koja su bila željna učenja, kao i da su bez obzira na borbu sa siromaštvom, deca i njihove porodice verovali da je polazak u školu ''najvažnija stvar na svetu''.

- Naš poslednji čas je bio u petak uveče, tačno pet sati pre nego što je pogodio zemljotres. Učili smo himnu Maroka i planirali da je otpevamo pred celom školom u ponedeljak ujutru.

Nesrin Abu El Fadel i dalje je u šoku i ne može da veruje šta se dogodilo njenim učenicima i školi u kojoj je predavala.

- Ne spavam, još sam u šoku. Ljudi me smatraju jednim od srećnika, ali ne znam kako da nastavim da živim svoj život - priča ona, a u razgovoru i otkriva kako je uspela da decu nauči arapski i francuski jezik.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Razorni zemljotresi u Maroku odneli oko 3.000 života

- Arapski i francuski je bilo veoma teško naučiti, ali deca su bila veoma bistra i skoro su tečno govorila oba jezika - priseća se ona.

U razornim zemljotresima je oštećeno 530 obrazovnih ustanova, od kojih su neke u potpunosti srušene, dok su neke pretrpele ozbiljna strukturna oštećenja, navodi se u zvaničnim saopštenjima. Marokanska vlada privremeno je obustavila nastavu u najteže pogođenim oblastima.

- Možda ćemo jednog dana kada budu obnovili školu i nastava ponovo počela da radi, mogli da obeležimo sećanje na to 32 dece i ispričamo njihovu priču - rekla je gospođa ElFadel.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading