ZELENSKI NE BIRA METE U DONJECKU, KORISTI I KASETNE BOMBE: Ukrajinska vojska granatiranjem oštetila DVA VRTIĆA I ŠKOLU

Autor:

Svet

05.09.2023

19:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

One mogu da ubijaju ili sakate ljude dugo nakon završetka borbe.

ZELENSKI NE BIRA METE U DONJECKU, KORISTI I KASETNE BOMBE: Ukrajinska vojska granatiranjem oštetila DVA VRTIĆA I ŠKOLU

Foto: Profimedia, Tanjug/AP

Još jedan vrtić oštećen je tokom granatiranja Donjecka od strane Oružanih snaga Ukrajine, rekao je gradonačelnik Aleksej Kulemzin na svom Telegram kanalu.

- Tokom granatiranja Kujbiševskog okruga duž Zuevske ulice oštećen je vrtić broj 364 - napisao je načelnik grada, prenose RIA Novosti.

Neposredno pre toga, Kulemzin je rekao da je ukrajinska granata pogodila zgradu vrtića broj 191 u istoj oblasti glavnog grada Donjecke Narodne Republike. Osim toga, tokom dana gradonačelnik je prijavio oštećenje školske zgrade nakon udara Oružanih snaga Ukrajine u Kirovskom okrugu grada.

Kako je saopštilo predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine, Oružane snage Ukrajine su u utorak više puta otvarale vatru na region Kujbišev, uključujući rakete iz MLRS-a i kasetne granate kalibra 155 mm.

Granatiraju Donjeck haubicama sa Zapada

Republika

Foto: Tanjug/AP

Američki vojnici rade na haubici M777 (Foto: Arhiva)

Artiljerija kalibra 155 mm je u službi zemalja NATO-a. Sjedinjene Američke Države, Kanada i Australija isporučile su Ukrajini desetine dalekometnih haubica M777, koje Oružane snage Ukrajine koriste za granatiranje gradova i naselja u DNR, uključujući Donjeck. Kijevske trupe su takođe dobile nemačke samohodne artiljerijske jedinice PzH 2000, poljske samohodne topove Krab i francuske samohodne topove CAESAR koje koriste granate ovog kalibra.

U poslednje vreme ukrajinske trupe takođe koriste kasetnu municiju za granatiranje, koju je Kijev dobio od Sjedinjenih Država kao deo drugog paketa vojne pomoći. Kada se detoniraju, ovi projektili ispuštaju manje bombe, od kojih neke ne rade iz tehničkih razloga. Oni mogu da ubijaju ili sakate ljude dugo nakon završetka borbe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading