NAUČNIK NAPRAVIO EKSPERIMENT U BERMUDSKOM TROUGLU: Kompas je pokazivao pravo ludilo

Autor:

Svet

30.08.2023

19:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživač minerala Nik Hačings objasnio je u dokumentarcu Kanala 5 zašto misli da brodovi nestaju u Bermudskom trouglu.

NAUČNIK NAPRAVIO EKSPERIMENT U BERMUDSKOM TROUGLU: Kompas je pokazivao pravo ludilo

Foto: Profimedia

Bermudski trougao intrigira naučnike već godinama unazad, a nedavno je jedan ekspert podelio svoje mišljenje o mogućem objašnjenju za nestanke brodova u toj regiji. Ova zona, smeštena u severnom Atlantskom okeanu blizu Bermude, stekla je reputaciju kao mesto gde su se dogodili brojni nestanci plovila, što je prouzrokovalo različite spekulacije.

Nik Hačings, stručnjak za mineralogiju, je podelio svoju teoriju u dokumentarcu "Tajne Bermudskog trougla" na Kanalu 5. Prema njemu, ova regija je "često mesto nestanka brodova" zbog svoje specifične geologije. Hačings objašnjava da su Bermudi suštinski ostaci podvodnog vulkana koji je pre 30 miliona godina bio iznad površine okeana. Sada je ostao samo vrh vulkana, a uzorci stena iz ove oblasti sadrže magnetit, najmagnetičniji prirodni materijal na Zemlji. Kroz eksperiment sa kompasom i magnetitom, Hačings ilustruje kako prisustvo ovog minerala može uticati na navigaciju plovila.

Hačings dodaje: "Zamislite drevne moreplovce kako plove kraj Bermudskog trougla. To bi bilo izuzetno zbunjujuće." Američka Nacionalna okeanska služba je prethodno istakla da su okeani oduvek bili tajanstveni i opasni, posebno uz loše vreme ili nedovoljno preciznu navigaciju. Oni ističu da nema konkretnih dokaza da se nestanci događaju češće u Bermudskom trouglu nego u drugim velikim okeanskim regijama.

Takođe je važno napomenuti da izveštaji zvaničnih agencija ukazuju na sličnu prirodu i učestalost nestanaka i u drugim delovima okeana. Treba uzeti u obzir da je područje Bermudskog trougla izuzetno prometno zbog saobraćajnih ruta za brodove i avione, što može povećati verovatnoću nesreća u toj regiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading