BRIKS POSTIGAO VAŽAN DOGOVOR O PROŠIRENJU! Usvojen dokument - oglasila se šefica diplomatije Južne Afrike

Autor:

Svet

23.08.2023

17:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samit BRIКS-a održava se u Johanesburgu od 22. do 24. avgusta

BRIKS POSTIGAO VAŽAN DOGOVOR O PROŠIRENJU! Usvojen dokument - oglasila se šefica diplomatije Južne Afrike

Foto: Tanjug/AP Gianluigi Guercia

Južnoafrička ministarka spoljnih poslova Naledi Pandor rekla je da su lideri BRIKS-a postigli dogovor o proširenju i usvojili dokument kojim se utvrđuju njegovi principi.

 

- BRIКS je usvojio dokument u kome se utvrđuju principi za proširenje grupe - rekla je Pandor.

Dok su sve članice BRIКS-a javno izrazile podršku proširenju bloka, podeljene su oko toga koliko brzo to treba da se desi. Više od 40 zemalja izrazilo je interesovanje za pridruživanje grupi.

- Dogovorili smo se o pitanju proširenja. Imamo dokument koji smo usvojili i koji postavlja smernice i principe, procese za razmatranje zemalja koje žele da postanu članice BRIКS-a - rekla je Pandor na Ubuntu radiju, stanici koju vodi Ministarstvo spoljnih poslova Južne Afrike.

Samit BRIКS-a održava se u Johanesburgu od 22. do 24. avgusta. Na njemu učestvuju lideri Кine, Indije , Brazila i Južne Afrike. Rusiju predstavlja ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Predsednik Vladimir Putin učestvuje na samitu putem video konferencije jer je Međunarodni krivični sud u Hagu, čija je članica i Južna Afrika, izdao nalog za njegovo hapšenje zbog navodnih ratnih zločina u Ukrajini.

Uskoro opširnije...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading