MOGAO JE DA BUDE PATRIJARH UMESTO KIRILA: Preminuo Danilo Nuširo, poglavar Japanske pravoslavne crkve, Rusi ga voleli jer nije bio povezan sa SSSR I KOMUNIZMOM

Autor:

Svet

12.08.2023

10:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poglavar Japanske pravoslavne crkve, arhiepiskop tokijski, mitropolit japanski Danilo preminuo je 10. avgusta.

MOGAO JE DA BUDE PATRIJARH UMESTO KIRILA: Preminuo Danilo Nuširo, poglavar Japanske pravoslavne crkve, Rusi ga voleli jer nije bio povezan sa SSSR I KOMUNIZMOM

Foto: Printscreen Youtube russianchurch

Prema podacima sa Vikipedije, arhiepiskop Danilo je rođen kao Ikuo Nuširo. Rođen je u pravoslavnoj porodici u gradu Tojohasi, u prefekturi Ajti u Japanu. Kršten je s imenom Juda u čast apostola Jude Tadeja.

Godine 1962, završio je fakultet francuske literature univerziteta Ajti. Godine 1965, završio je Tokijsku duhovnu seminariju, a 1968 — Sveto-Vladimirsku akademiju u Njujorku (SAD), gdje je dobio stepen magistra bogoslovije.

Dana 20. avgusta 1999, primio je monaški postrig Trojice-Sergijeve lavre. Dana 14. novembra 1999, u Bogojavljenskom katedralnom saboru je hirotonisan za episkopa kjotskog i naznačen za administratora Zapadnojapanske eparhije. Hirotoniju su izvršili patrijarh moskovski Aleksije II i 10 drugih arhijereja.

Od 14. maja 2000, mitropolit tokijski i sveg Japana je postao poglavar Japanske pravoslavne crkve.

Kako se navodi na Vikipediji, zamljivo je da je Nuširo zadobio određenu popularnost na Internetu u januaru 2009, pre izbora za patrijarha moskovskog i sve Rusije.

Grupa laika je naimme pokrenula je vebsajt na kome su svi korisnici mogli da glasaju za budućeg patrijarha.

Kao rezultat, Danil, „jedini episkop koji nije direktno povezan sa bivšim SSSR“, zauzeo je prvo mesto, ispred Kirila. Administratori sajta zapatriarha.ru su nakon toga poništili glasove za Danila i isključili ga sa spiska kandidata objašnjavajući njegovo vođstvo „napadom hakera“. Zbog tog postupka glasači su optužili tvorce vebsajta za promociju Kirila.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading