SVAKE GODINE NA ISTI PRAZNIK MEŠTANI JEDNOG MESTA PRISUSTVUJU FENOMENU! Zmije gmižu po OVOJ ikoni, vernici ih maze i LJUBE! (VIDEO)

Autor:

Svet

25.07.2023

12:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za vreme svenoćne Službe, zmije slobodno puze među ljudima ne plašeći se nikoga.

SVAKE GODINE NA ISTI PRAZNIK MEŠTANI JEDNOG MESTA PRISUSTVUJU FENOMENU! Zmije gmižu po OVOJ ikoni, vernici ih maze i LJUBE! (VIDEO)

Foto: Printscreen/Youtube/Χρήστος Δημητρόπουλος

U istočnoj oblasti Kefalonije, nedaleko od sela Markopulo, nalazi se mala Crkva posvećena Uspenju Presvete Bogorodice.

Već mnogo godina se na ovom mestu jednom godišnje na praznik Uspenja Presvete Bogorodice dešava nesto zaista neobično.

Od Preobraženja se unutar i van crkve pojavljuju zmije. Meštani ih nazivaju zmijama Presvete Bogorodice.

Svakog dana se broj zmija povećava, a uoči Uspenja ih ima u čitavoj okolini. Tih dana žitelji sela idu po dolini na čijoj se padini nalazi Crkva i skupljaju zmije, kako bi ih prineli Presvetoj Bogorodici.

Odakle te zmije dolaze i gde nestaju posle praznika - to niko ne zna. Do današnjeg dana ovo je ostala velika tajna.

Za vreme svenoćne Službe, zmije slobodno puze među ljudima ne plašeći se nikoga.

Zaista, za vreme Službe se dešavaju neverovatne stvari: zmije kao narukvice obavijaju ruke vernika, puze po ikoni Presvete Bogorodice i Raspeću, po hlepčićima spremljenim za Litiju.

Nemački naučnici su proučavali te zmije, ali nisu mogli da ih svrstaju ni u jednu od poznatih vrsta. One su sive boje, veoma tankog tela, nisu duže od jednog metra, a koža im je kao somot. Lokalni meštani veruju da ako se neke godine zmije ne pojave - to je uvek, kako oni veruju, loš predznak. Tako je bilo 1940. i 1953. kada su na ostrvu zabeleženi jaki zemljotresi.

Iza ovoga krije se jedna uistinu neverovatna priča. Naime, godine 1705. grupa pravoslavnih monahinja koje su živele na grčkom ostrvu Kefalonija bila je zabrinuta zbog pirata koji su ugrožavali njihov manastir. Bez mogućnosti da se odbrane, monahinje su se molile Devici Mariji za pomoć. Kako kazuje ova legenda, Devica Marija je odgovorila tako što je poslala mnoštvo zmija u njihov manastir, što je zauzvrat uplašilo pirate, koji nisu hteli da idu dalje.

Prema Katoličkoj novinskoj agenciji, od tada, male crne zmije, poznate kao evropske mačje zmije, pojavljuju se svake godine neposredno pre praznika Velike Gospe, poznate u pravoslavnoj crkvi kao Uspenje Gospodnje i stižu do zidova i ulaza u crkvu da bi se, kako se veruje, ‘poštovala’ srebrna ikona Marije poznate kao Panagija Fidusa, ili Bogorodica od Zmija. Zmije neretko imaju mali crni krst na njihovoj glavi, a imaju i račvast jezik, što pridodaje legendi da su ove zmije obeležene znakom krsta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading