DANAS SLAVIMO SISOJA VELIKOG! Svetac krotak i nezlobiv kao jagnje - slavimo najjačeg zaštitinika dece! (VIDEO)

Autor:

Vesti

19.07.2023

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra proslavaljaju Svetog prepodobnog Sisoja Velikog.

DANAS SLAVIMO SISOJA VELIKOG! Svetac krotak i nezlobiv kao jagnje - slavimo najjačeg zaštitinika dece! (VIDEO)

Foto: Printskrin/spc.rs

Danas slavimo svetog Sisoja Velikog koji se u našem narodu poštuje i ceni od majki i žena jer važi za velikog zaštitnika dece i pomoćnika u svakoj tuzi i nevolji.

Zbog toga je za ovog sveca vezan veliki broj običaja.

Mnoge majke praktikuju da poste 7 dana pred ovaj praznik da bi se pričestile, a ovaj "sedmodnevni post" je nepisano pravilo kojeg se počinje pridržavati sve veći broj majki. Veruje se da će tako njihovi mališani biti zdravi i da će ih u životu pratiti sreća.

Ukoliko na ovaj dan pada kiša, majke će pustiti svoju decu da dobro pokisnu jer se veruje da tu vodu šalje sveti Sisoje sa neba te da će njihova deca od nje porasti.

Stariji kažu da je Sveti Sisoje najveći prognitelj svih đavola koji napadaju decu. Zbog toga se veruje da na ovaj dan deca mogu ostati napolju i noću, jer svi demoni beže i kriju se.

Narod kaže da će sve što rodi na ovaj dan biti srećno i dugovečno.

Ko je bio Sveti Sisoje Veliki?

Prepodobni Sisoje Veliki bio je rodom iz Misira u današnjem Egipatu i učenik Svetog Antonija.

Teškim trudovima nad samim sobom toliko je ukrotio sebe, da je bio "krotak i nezlobiv kao jagnje". Zato mu je Bog dao veliku blagodat, da isceljuje bolesnike, izgoni nečiste duhove, i mrtve vaskrsava.

Još za života se pročuo kao iscelitelj i čudotvorac, pa su mnogi dolazili kod njega po savet i lek. Šesdeset godina je živeo u pustinji.

Umro je u dubokoj starosti, 429. godine. Deo moštiju Svetog Sisoja nalazi se u manastiru Svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading