POŽARI PUSTOŠE GRČKU! Vatra besni širom zemlje - Atina gori na 45°C!

Autor:

Svet

23.07.2023

22:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekstremno vioske temperature pospešuju da se šumski požari veoma brzo šire.

POŽARI PUSTOŠE GRČKU! Vatra besni širom zemlje - Atina gori na 45°C!

Foto: Printescreen

Vreo afrički vazduh zahvatio je Grčku, a danas su zabeležene jedne od najviših temperatura poslednjih godina. Grčka se poslednjih dana bori sa katastrofalnim šumskim požarima, dok je najkritičnija situacija na Rodosu. Dobra vest da će temperatura uskoro biti u osetnijem padu, ali će nažalost i dalje ostati vrlo toplo.

Pored Rodosa, požar je izbio i na Krfu, kao i na Eviji, odakle se evakuiše stanovništvo.

Uz vedro vreme, temperature širom Grčke prešle su 40°C, a najvrelije je na jugoistoku zemlje, na širem području Atine i na Peleponezu.

Na širem području Atine temperature su se približile 45°C, a najvrelije je na severnom obodu grada. Vrelo je i u Lamii i u Kalamtaiu sa 43°C, u Larisi je 42°C.

Ono što je interesantno je da je vrelo i na ostrvima u Egejskom moru, uz temperarature i do 41°C. Inače, ova ostrva poznata su leti po prijatnijim temperatrurama u odnosu na kopneni deo Grčke, zbog stalnog pojačanog severnog vetra, pri čemu temperature retko prelaze 32-33°C.

Vrelo je i na severoistoku zemlje, na širem podrčju Soluna je oko 40°C.

Foto: Printescreen

 

Najprijatnije je na ostrvima u Jonskom moru (Krf) i pojedinim u Egejskom, uz temperature oko 35°C.

Vrelo vreme praćeno je i vetrovitim vremenom, što pospešuje da se razorni požari veoma brzo šire, a najkrtitičnija situacija i dalje je na Rodosu.

Ponedeljak će Grčkoj doneti jak severni vetar i pad temperature za 7-8 stepeni, ali jak vetar loše će uticati na situaciji u vezi sa požarima. I dalje će ostati vedro vreme.

U utorak sledi novi porast temperatura, pa će sredinom sedmice ponovo biti vrelo, uz temperature u mnogim predelima od 40 do 45°C.

Postepeni pad temperatura očekuje se u drugoj polovini sledeće sedmice kada će one u kopnenom delu Grčke biti od 32 do 38°C, a na ostrvima od 28 do 34°C, što su ujedno i prosečne dnevne temperature u Grčkoj tokom leta.

Ono što posebno zabrinjava jeste da će nastaviti veoma sušan period.

Temperatura Jonskog mora ovih dana iznosi od 27 do 29°C, a Egejskog od 23 do 27, a u solunskom i atinskom zalivu od 27 do 29°C.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading