RUSIJA NIKAD OŠTRIJA! Svaki brod koji od večeras u ponoć bude plovio ka ukrajinskim lukama biće VOJNA META!

Autor:

Svet

19.07.2023

18:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija je 17. jula obavestila Tursku, Ukrajinu i UN da se protivi produženju sporazuma o žitu koji je omogućavao izvoz iz ukrajinskih luka na Crnom moru.

RUSIJA NIKAD OŠTRIJA! Svaki brod koji od večeras u ponoć bude plovio ka ukrajinskim lukama biće VOJNA META!

Foto: Tanjug/AP

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da će se od ponoći 20. jula svi brodovi koji plove Crnim morem ka ukrajinskim lukama smatrati potencijalnim prevoznicima vojnog tereta.

- Zemlje čije zastave nose takvi brodovi shodno tome smatraće se umešanim u ukrajinski sukob na strani kijevskog režima - navodi se u saopštenju ministarstva odbrane.

Navodi se da su neka područja u severozapadnim i jugoistočnim delovima međunarodnih voda Crnog mora proglašena privremeno opasnim za plovidbu.

- Relevantna informativna upozorenja o povlačenju bezbednosnih garancija pomorcima izdata su na propisan način - dodaju iz vojnog resora.

Rusija je 17. jula obavestila Tursku, Ukrajinu i UN da se protivi produženju sporazuma o žitu koji je omogućavao izvoz iz ukrajinskih luka na Crnom moru. To je značilo da Moskva povlači garancije za bezbednost plovidbe i ograničava pomorski humanitarni koridor u severozapadnom Crnom moru.

Dogovor o žitu je bio na snazi nešto manje od godinu dana. Njime je utvrđen algoritam za izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda morem, a takođe je predviđeno i uklanjanje ograničenja na izvoz ruske hrane i đubriva na svetska tržišta.

Moskva je više puta napomenula da dogovor ne funkcioniše i da se ukrajinsko žito šalje prvenstveno u Evropu, a ne u siromašne zemlje u Africi dok je ruski predsednik Vladimir Putin sporazum nazvao jednosmernom igrom jer ništa nije urađeno za Rusiju.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading