ERBASI SLETELI NA AERODROM SOLNOK: Oružanim snagama Mađarske isporučena prva dva helikoptera H225M (VIDEO)

Autor:

Svet

19.07.2023

12:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prva dva srednja transportna helikoptera Erbas H225M isporučena su Mađarskoj. Ministarstvo odbrane te zemlje naručilo je šesnaest letelica 2018. u okviru programa modernizacije oružanih snaga.

ERBASI SLETELI NA AERODROM SOLNOK: Oružanim snagama Mađarske isporučena prva dva helikoptera H225M (VIDEO)

Foto: Printscreen YT

Time će Budimpešta postojeću flotu transportnih helikoptera sovjetske i ruske proizvodnje postepeno zameniti letelicama zapadne proizvodnje.

Novi helikopteri H225M sa evidencijskim brojevima 70 i 71 stiglo su u bazu Jožef Kiš 86. helikopterske brigade na aerodromu Solnok pravo iz Erbasovog pogona u Marinjanu kod Marseja, Francuska. Dolazak novih letelica obeležen je uz ceremonijalni vodeni pozdrav i u prisustvu čelnika oružanih snaga Mađarske i vazduhoplovaca.

Nove letelice koristiće se za transport vojnika, borbeno traganje i spasavanje, kao i za specijalne operacije. Pored nabavke novih helikoptera planirana je i modernizacija prateće infrastrukture uz izgradnog novog hangarskog kompleksa.

Na osnovu memoranduma o industrijskoj saradnji koji su potpisali Erbas i čelnici mađarske vlade iz zaduženi za namensku industriju u mestu Đula podignut je proizvodni pogon za helikopterske delove koji je počeo sa radom prošle godine.

Za potrebe transporta vojnika u NATO i druge međunarodne operacije 2017. kupljena su i dva putnička Erbasa A319 .

Budimpešta je od Erbasa takođe kupila integrisani sistem rukovođenja, komandovanja, obaveštajne i informatičke podrške (BMC4I) za PVO na nacionalnom nivou pod nazivom SAMOC (Surface-to-Air Missile Operations Center).

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading