NKAD NISI PROBAO TRAVU?TREBA TE OTPUSTITI! U Beloj kući pronađen kokain, ali to nije prvi problem sa drogom u predsedničkoj rezidenciji DUVALO SE I NA KROVU BELE KUĆE

Autor:

Svet

06.07.2023

12:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otkriće kokaina u Zapadnom krilu Bele kuće, rezidencije predsednika SAD, podseća na to da je upotreba droga predstavljala problem i za druge predsedničke administracije, koje su računale sa nedozvoljenom upotrebom droga, piše Njujork post

NKAD NISI PROBAO TRAVU?TREBA TE OTPUSTITI! U Beloj kući pronađen kokain, ali to nije prvi problem sa drogom u predsedničkoj rezidenciji DUVALO SE I NA KROVU BELE KUĆE

Foto: Tanjug/AP, Profimedia,

U nedelju je pronađen kokain u jednoj polici u ulaznom delu zapadnog krila Bele kuće, gde posetioci ostavljaju elektronske uređaje i druge stvari, pre nego što krenu u obilaske, a ovo otkriće je izazvalo skandal. 

Predsednik SAD Džo Bajden je izjavio da je "neverovatno važno" da Tajna služba utvrdi kako je ta supstanca dospela tamo, ali malo istraživanje prošlosti savremenih predsednika SAD svedoči da je problem narkomanije u Beloj kući bio rašireniji nego što se očekivalo.

Tevi Troj, nekadašnji bivši zamenik sekretara za zdravstvo za vreme predsednika Džordža V. Buša, a sada direktor Centra za predsedničke lidere u Vašingtonskom centru za dvopartijsku politiku, rekao je za Njujork Post da pogled unazad kroz mandate nedavnih bivših predsednika pokazuje kako su se „stavovi prema drogama značajno promenili u poslednjih 75 godina“.

„Pedesetih godina prošlog veka, na primer, Dvajt Ajzenhauer je bio toliko protiv marihuane da nije dozvolio da se u Beloj kući prikazuju filmove Roberta Mičama zbog njegove osude za posedovanje marihuane. Ali, nakon šezdesetih godina, kultura droge je počela da curi u mnoga područja u kojima je ranije bila zabranjena, uključujući i Belu kuću", rekao je Troj.

Džerald Ford je postao prvi moderni predsednik koji se suočio sa drogama nakon što je njegov 23-godišnji sin Džek priznao u intervjuu u oktobru 1975. da je pušio travu.

 

„Pušio sam marihuanu ranije i ne mislim da je to tako neobično za ljude koji su odrastali 1960-ih“, rekao je tada mlađi Ford za jedne novine iz Portlanda, rekavši to godinu dana pre početka očeve kampanje za ponovni izbor koja je sledila 1976. godine, da bi otupeo štetni efekat koji bi takva vest mogala da ima na birače.

 

Ali, pošto je Džimi Karter pobedio Forda, stvari su se promenile, pošto se nekoliko članova demokratskog štaba otvoreno hvalilo da puše travu.

„Karterov sekretar za štampu Džodi Pauel je informisao svoj tim o politici Bele kuće o upotrebi droga a kada je saznao da pomoćnik Dejvid Kaplan nikada nije pušio travu našalio se da ga iz tog razloga treba otpustiti", ispričao je Troj.

Pauela, kao i savetnika Bele kuće Hamiltona Džordana FBI je 1979. godine istraživao zbog navodnog šmrkanja kokaina u čuvenom (i ozloglašenom) Studiju 54 u Njujorku. Ali oni su negirali bilo kakvu umešanost i nikada nisu optuženi.

 

Čuvena je i izjava kantri legende Vilija Nelsona, koji se hvalio kako je jednom prilikom tokom Karterovog mandata izduvao „veliki, debeli torpedo iz Ostina“ na krovu Bele kuće.

 

U dokumentarcu iz 2020. „Džimi Karter: predsednik rokenrola“, bivši predsednik je dodao iznenađujući detalj da je Nelson podelio taj džoint sa jednim od njegovih sinova.

Nakon što je Ronald Regan pobedio Kartera 1980. godine korišćenje droge je shvaćeno mnogo ozbiljnije - a prva dama Nensi Regan je predvodila kampanju pod nazivom „Samo reci ne“.

U jesen 1987. Reganova želja da za sudiju Vrhovnog suda bude imenovan Daglasa Ginsburg je propala je nakon što su se pojavili izveštaji da je Ginsburg pušio travu deceniju ranije dok je bio docent prava na Harvardu, zbog čega je on povukao svoju kandidaturu.

Džordž Buš Stariji je zauzeo jednako tvrd stav nakon što je postao predsednik, a u jednom televizijskom obraćanju je držao prozirnu plastičnu kesu sa krek kokainom.

 

„Ovo je krek kokain, koji su pre nekoliko dana zaplenili agenti za borbu protiv narkotika u parku prekoputa Bele kuće“, rekao je Buš u govoru 5. septembra 1989. „Izgleda nevino kao slatkiš, ali pretvara naše gradove u borbene zone.

 

Tokom predizborne kampanje 1992. godine, tadašnji guverner Arkanzasa Bil Klinton priznao je u jednom TV intervjuu da je duvao dok je bio na Rods stipendiji na Univerzitetu Oksford.

„Kada sam bio u Engleskoj, nekoliko puta sam eksperimentisao sa marihuanom i nije mi se dopalo, nisam udahnuo i nikad je više nisam probao“, rekao je dopisnici CBS-a Marsiji Kramer, uz kikot publike koja mu nije poverovala

 

Klintonov mlađi polubrat Rodžer izjasnio se krivim za posedovanje kokaina i trgovinu drogom 1985. nakon hapšenja. Odležao je više od godinu dana u zatvoru i dobio je pomilovanje od svog moćnog rođaka, tokom njegovog poslednjeg dana na funkciji predsednika.

 

„Klintonova administracija je bila mekša prema drogama od svojih prethodnika“, rekao je Troj.

„Bivši agent FBI-ja Geri Oldrič je u svojoj knjizi "Neograničen pristup" iz 1996. tvrdio da čak 25% osoblja Klintonove Bele kuće nije prošlo bezbednosne provere zbog onoga što je nazvao "ozbiljnim iskustvom sa značajnim ilegalnim drogama".

Klintonov naslednik, Džordž Buš Mlađi je po pitanju droga bio zatvoreniji.

 

„Rašireno je verovanje da je pušio travu i da je možda čak koristio i jače supstance“, rekla je Troj.

 

„Prema knjizi jednog porodičnog prijatelja Bušovih, Dag Veda — Buš je privatno priznao da je pušio travu. Javno je, međutim, odbio da razgovara o toj temi, govoreći: „Kad sam bio mlad i glup, bio sam mlad i glup.“

Barak Obama je otvoreno priznao afinitet prema marihuani, a on i njegovi prijatelji duvači iz srednje škole sebi su dali nadimak „Čum banda“. O tome se govori u biografiji iz 2012. godine „Barack Obama: Priča“, koju je napisao novinar Vašington Posta, dobitnik Pulicerove nagrade, Dejvid Maranisa.

Prema Trevi Troj, Obamini memoari, „Snovi mog oca“, takođe sadrže priznanje o tome da se „možda malo razbio“ u svojim mlađim godinama, što ga čini jedinim predsednikom koji je priznao da je koristio kokain.

„Mnogi Obamina službenici su takođe bili otvoreni u vezi sa njihovom ranijom upotrebom narkotika“, dodao je Troj.

 

„Član osoblja tima za nacionalnu bezbednost Ben Rouds u početku nije dobio bezbednosnu dozvolu zbog upotrebe marihuane, a Alisa Mastromonako (koja je postala zamenica šefa kabineta Bele kuće) prestala je da duva pošto je ispunila formular za bezbednosnu dozvolu Bele kuće.

 

Marihuana je postala delikatno pitanje za Bajdenovu administraciju jer je njeno korišćenje u rekreativne svrhe dozvoljeno u 15 saveznih država i u glavnom gradu Vašingtonu, uprkos zabrani na saveznom nivou. Osoblju Bele kuće se toleriše ako su je u prošlosti konzumirali do 15 puta godišnje.

Bajdenova administraciji je međutim otpustila najmanje petoro zaposlenih zbog njihove nekadašnje upotrebe marihuane dva meseca nakon što je 46. predsednik preuzeo dužnost.

„Smatram apsurdnim da je 2021. upotreba marihuane i dalje deo bezbednosne provere“, rekao je o tome Tomi Vitor, bivši portparol Obamine administracije.  

Potpredsednica Kamala Haris bila je izložena jakim kritikama pošto je tokom kampanje 2020. priznala da je ranije koristila marihuanu .

 

Predsednikov sin Hanter Bajden je prošlog meseca sklopio sporazum o priznanju krivice sa Ministarstvom pravde, koji će mu, uz odobrenje sudije, omogućiti da izbegne zatvorsku kaznu nakon što je lagao o korišćenju kokaina na obrascu za kupovinu oružja.

 

Hanter je posetio Belu kuću svog oca nekoliko dana pre nego što je u nedelju pronađen kokain u prostoriji koju osoblje i gosti koriste u Zapadnom krilu, navodi Tajna služba.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading