NEMCI SE PONOVO OKREĆU KRAJNJOJ DESNICI: Nacionalisti osvajaju istočnu Nemačku, ultradesničarski AFD prvi put POBEDIO NA IZBORIMA

Autor:

Svet

26.06.2023

14:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kandidat ultradesničarske AfD prvi put u istoriji pobedio na nekim izborima. Iduće godine mogli bi da preuzmu savezne države Tiringiju, Saksoniju i Brandenburg

NEMCI SE PONOVO OKREĆU KRAJNJOJ DESNICI: Nacionalisti osvajaju istočnu Nemačku, ultradesničarski AFD prvi put POBEDIO NA IZBORIMA

Foto: Tanjug/AP

U Nemačkoj se uključio alarm, krajnja desnica polako preuzima političku scenu najmoćnije države Evropske unije. Kandidat krajnje desničarske partije Alternative za Nemačku (AfD) advokat Robert Zeselman pobedio je juče na izborima u okrugu Zonenberg, u pokrajini Tiringiji.

 

Kandidat AfD je u drugom krugu izbora za načelnika okruga Sonenberg, u nekadašnjoj komunističkoj istočnoj Nemačkoj, osvojio 52,8 odsto glasova, prenosi Rojters. On je ujedno prvi kandidat AfD koji je pobedio na nekim izborima. Iako su sve tri vladajuće partije SPD, Levica i Zeleni pozvali da se glasa za Zeselmanovog protivklandidata iz opozicione CDU Jirgena Kepera, ovaj je ostao čak šest odsto iza predstavnika krajnje desnice.

 

AfD beleži značajan skok podrške poslednjih meseci, a prema najnovijim istraživanjima ta partija je druga po popularnosti u Nemačkoj, iza takođe opozicione Demohrišćanske partije. Ta partija trenutno uživa podršku izmedu 19 i 20 odsto nemačkih glasača, što je više od bilo koje od tri vladajuće partije, uključujući i Socijaldemokrate kancelara Olafa Šolca.

 

AfD je posebno popularan u nekadašnjoj Istočnoj Nemačkoj, a istraživanja pokazuju da bi oni iduće godine mogli da odnesu pobedu u čak tri pokrajine u tom delu zemlje. U samoj Tiringiji Alternativa je prema poslednjim ispitivanjima pojedinačno najjača stranka sa 30 odsto podrške. Slična situacija je u Saksoniji (28 odsto) i u Brandenburgu (24 odsto).
Zeselman je najavio da ce kao buduci okružni administrator razgovarati i sa svojim političkim protivnicima

 

- Moramo se približiti i našim politickim protivnicima. Na putu smo da postanemo narodna stranka. Možemo da ispišemo istoriju slede}e 2024. godine - rekao je aludirajući baš na izbore u tri istočne pokrajine.

Slogan AfD na ovim izborima je bio "Istok se diže"

Ostale parlamentarne partije u Nemačkoj odbijaju svaku saradnju sa Alternativom za Nemačku, koju smatraju za ekstremnu desnicu. Sledeći ispit AfD će imati na državnim izborima u Bavarskoj i Hesenu 8. oktobra, ali prema anketama u obe ove države najveću podršku imaju demohrišćani dok se za krajnu desnicu prema ispitivanjima javnog mnjenja izjašnjava izme|u 12 i 14 odsto gra|ana.

 

Interesantno je da je AfD relativno mlada stranka pošto je osnovana 2013. godine. Iako su je u ovih deset godina pratili česti razlazi, ona iz izbora u izbore ima sve veću popularnost. Trenutno su na čelu stranke doktorka ekonomskih nauka Alis Lili Vejdel koja se deklarisala kao homoseksualka i lakir-majstor Tino Hrupala koji se bavi molerajem. 

 

Protivnici sankcija Rusiji

Partija AfD pripada spektru krajnje do radikalno desnih partija koja između ostalog zagovara evroskepcitizam. Ona se zalaže za smanjenje priliva migranata u Nemčku i protivi se sankcijama protiv Rusije.

- Ljude zanimaju konkretni problemi. Kada ih sretnem na ulici pitaju me šta je sa sankcijama Rusiji, šta je sa našom energijom - rekao je Zeselman u izbornoj kampanji.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Osumnjičeni ekstremisti

Prema pojedinim medijskim izveštajima iz marta 2021. godine, Savezna kancelarija za zaštitu ustava (BfV) klasifikovala je celu stranku kao osumnjičene desničarske ekstremiste kako bi mogla da je posmatra širom zemlje pomoću obaveštajnih sredstava.

POPULARNOST PARTIJA U NEMAČKOJ

CDU/CSU 29%
AfD 19%
SPD 17%
Zeleni 15%
FDP 6%
Ostali 10%

BONUS VIDEO: 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading