UMRLI U SEKUNDI, RAZNETI U PARAMPARČAD! Užasavajuća smrt tragično nastradalih milijardera - sve se desilo u sekundi, nije im BILO SPASA! (VIDEO)

Autor:

Svet

22.06.2023

22:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čelnici Obalske straže su naveli da su odmah po otkriću delova olupine obavestili porodice žrtava.

UMRLI U SEKUNDI, RAZNETI U PARAMPARČAD! Užasavajuća smrt tragično nastradalih milijardera - sve se desilo u sekundi, nije im BILO SPASA! (VIDEO)

Foto: Profimedia

Kompanija koja rukovodi podmornicom Titan, "OceanGate" saopštila je da je posada "nažalost, izgubljena".

- Naša srca su sa ovih pet duša i svakim članom njihovih porodica u ovom tragičnom trenutku - naveli su.

Obalska straža SAD je potvrdila da krhotine pronađene u okeanu pripadaju nestaloj podmornici. 

Kako su naveli, robot je oko 500 metara dalje od olupine Titanika pronašao ostatke podmornice.

Čelnici Obalske straže su naveli da su odmah po otkriću delova olupine obavestili porodice žrtava.

Kako su naveli, potraga za plovilom će se nastaviti, ali kako surovi uslovi vladaju u okeanskim dubinama, ne može se jasno odgovoriti na pitanje da li je moguće pronaći i tela žrtava.

Saopštenje kompanije "OceanGate"

- Verujemo da su životi našeg izvršnog direktora Stoktona Raša, Šahzada Davuda i njegovog sina Sulemana Davuda, Hamiša Hardinga i Pol Anrija Nargolea izgubljeni.

Ovi muškarci su bili istinski istraživači koji su delili istančan avanturistički duh i duboku strast ka istraživanju i zaštiti svetskih okeana. Naša srca su sa ovih pet duša i svim članovima njihovih porodica tokom ove tragedije.

Ovo je veoma tužno vreme za naše posvećene zaposlene koji su iscrpljeni i duboko tuguju zbog ovog gubitka - navodi se, između ostalog, u saopštenju kompanije.

U potrazi za Titanom učestvovuju američke i kanadske agencije, a mornarice i komercijalne kompanije za duboko more pomažu spasilačku operaciju.

Podsetimo, podmornica Titan nestala je sa pet putnika u nedelju nakon što je kenula ka olupini Titanika sa broda Polarni princ u 8.00 časova ujutru po lokalnom vremenu. Polarni princ je izgubio kontakt sa njom oko 9.45, sat vremena i 45 minuta od početka spuštanja.

Obalska straža je rekla da su obavešteni o problemu tek oko 17.45, osam sati kasnije, a potraga je počela ubrzo nakon toga.

Foto: Profimedia

Hamiš Harding

 

Podmornica eksplodirala

Pet različitih delova olupine potvrdilo je da se radi o ostacima podmornice. Prvo je pronađen nos plovila,a onda su uočeni i drugi delovi.

Zaključak je da se "dogodila katastrofa", ali se ne može sa sigurnošću reći kada je podmornica eksplodirala.

Izvršni direktor i osnivač "Oušngejta" Stokton Raš, britanski milijarder istraživač Hamiš Harding, poznati francuski ronilac Pol-Anri Nargole i pakistanski biznismen Šahzada Davud, kao i njegov 19-godišnji sin Sulejman Davud nalazili su se u podmornici.

Ko su bili putnici Titana?

Među stradalim putnicima je i izvršni direktor kompanije "OceanGate" Stokton Raš koji je vodio turističke ture do olupine Titanika. 

Diplomirao je vazduhoplovni inženjering na Prinstonu, a uvek je želeo da bude astronaut. Međutim, kako je rekao, time nije mogao da se bavi zbog lošeg vida.

Foto: oceangate.com

Raš Stokton

 

"OceanGate" je osnovao 2009. uz ideju da se istražuje okean kroz inovacije.

Više puta je dolazio u žižu javnosti zbog diskutabilnih uslova koji su vladali na Titanu. U intervjuu datom krajem prošle godine, Raš je više puta rekao da će istraživači na Titanu biti bezbedni i imati kiseonik neophodan za preživljavanje. 

Inače, radilo se o prilično maloj podmornici u kojoj ne može da se stoji ili leži već satima boravi u sedećem položaju. Imala je samo jedan prozor, a njome serukovodilo kontrolerom za video-igrice. 

Sulejman Davud, jedan od petorice muškaraca koji su bili na podmornici "Titan" koja je nestala u nedelju na putu do Titanika, identifikovan je kao student univerziteta u Glazgovu.

Republika

Foto: Youtube

Šahzada Davud

 

Univerzitet Stratklajd je potvrdio da je Davud (19) bio jedan od njegovih studenata na Stratklajd poslovnoj školi i da je upravo završio prvu godinu.

Davud je sin Šahzade Davuda ( 48), britanskog biznismena milijardera koji je živeo u Surbitonu u jugozapadnom Londonu, poreklom iz Pakistana.

Hamiš Harding je bio osnivač i predsednik "Action Aviation", kompanije sa sedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima koja kupuje i prodaje avione. Britanac je takođe predsedavao bliskoistočnim ogrankom Kluba istraživača, koji sebe naziva "multidisciplinarnim, profesionalnim društvom posvećenim unapređenju terenskog istraživanja, naučnog istraživanja i očuvanja resursa".

Foto: facebook

Sulejman Davud

 

Hardingove stranice na društvenim mrežama pune su fotografija aviona, raketa, brodova i snimaka njegovih avantura. On je u nedavnom postu na Instagramu rekao da je "ponosan" što se pridružuje ekspediciji na Titanu, za koju je rekao da će verovatno biti jedina takva ekskurzija do olupine Titanika ove godine zbog loših uslova.

Među žrtavama je i poznati francuski istraživač Pol-Anri Nargole.

U pitanju je kapetan podmornice "Nautilus" i istaknuti ronilac koji se godinama bavio proučavanjem "Titanika", a upravo zahvaljujući njegovim ekspedicijama se moglo videti kako, samo nekoliko metara dalje od mesta gde je pronađena olupina broda "Titanik", buja napredni ekosistem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading