EVO KO JE ZAPRAVO BIO SILVIO BERLUSKONI! Za jedan DETALJ iz njegovog života malo ko zna!

Autor:

Svet

12.06.2023

12:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Berluskoni je bio italijanski poslovni čovek, političar i državnik koji tri puta osvojio mandat premijera Italije.

EVO KO JE ZAPRAVO BIO SILVIO BERLUSKONI! Za jedan DETALJ iz njegovog života malo ko zna!

Foto: Tanjug/AP

Silvio Berluskoni, bivši premijer Italije, je preminuo u bolnici u Milanu, u 86. godini života.

Hospitalizovan je prošlog petka, kako bi obavio „planirane testove“ u vezi sa hroničnom mijelomonocitnom leukemijom od koje već neko vreme boluje, ali su danas ipak stigle teške vesti.

Berluskoni je bio italijanski poslovni čovek, političar i državnik koji tri puta osvojio mandat premijera Italije.

Rođen je 29.09.1936. godine u familiji srednje klase, a nakon studija prava se počeo baviti građevinom. S vremenom je stvorio "Fininvest", medisku kuću koja će sa vremenom obuhvatiti sve najvažnije privatne TV-kuće, radio stanice i novine u Italiji. Zahvaljujući tome, a i vezama sa Socijalističkom partijom i njenim vođom Betinom Kraksijem, postao je jedan od najbogatijih i najuticajnijih ljudi u Italiji. Postao je i vlasnik fudbalskog kluba AC Milan, što mu je doonelo veliku popularnost širom Italije i Evrope.

Početkom 1990-ih su kraj hladnog rata i otkriće niza korupcijskih skandala doveli do sloma do tada vladajućih demohrišćana i socijalista, te se držalo da ništa neće stajati na putu reformiranim komunistima koji pola veka nisu bili na vlasti, pa se nisu uprljali u očima italijanskih glasača.

Berluskoni je odlučio tome da alternativu u obliku sopstvene stranke po imenu "Forza Italia", pa je stvorio desničarsku koaliciju kojoj se pridružili reformirani neofašisti iz stranke "Alleanza Nazionale" i padanijski separatisti iz Lega Nord. Ta je koalicija dobila izbore godine 1994. i Berluskoni je po prvi put postao premijer, navodi se na Wikipediji.

Republika

Foto: Profimedia

Godine 1996. se koalicija raspala, a novim izborima su na vlast došli levičari na čelu s Romanom Prodijem. Pet godina kasnije Berluskoni je ponovno dobio izbore kao vođa desnice i tada je postao premijer, a njegov drugi mandat je najduži u historiji Republike Italije.

Berluskoni se istakao po neoliberalnoj ekonomskoj politici, zalaganju za evropsko ujedinjenje ali i bliskim vezama s američkom administracijom Džordža V. Buša, kojeg je podržao u invaziji na Irak. Zbog toga, kao i zbog niza istraga o korupciji kao i izjava koje opravdavaju i veličaju fašizam, Berluskoni je jedna od najkontroverznijih ličnosti današnje Evrope.

Foto: Profimedia

Na parlamentarnim izborima 2006. ga je tesno porazila koalicija levog centra na čelu s bivšim premijerom Romanom Prodijem. Nakon što se ta koalicija raspala, u aprilu 2008. je na čelu desničarske koalicije ponovo osvojio izbore.

Njegov treći mandat je koincidirao sa izbijanjem velike globalne krize koja je izuzetno teško pogodila Italiju, a takođe je bio obeležen i seksualnim skandalima. Sve je to dovelo do drastičnog pada Berluskonijeve popularnosti i gubitka dotadašnjih političkih saveznika.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Nakon što je u jesen 2011. eskalirala kriza zemalja evrozone Berluskoni je izgubio većinu u Parlamentu, te 8. novembra 2011. najavio ostavku.

Berluskoni je prvi put došao na funkciju 1994. i vodio četiri vlade do 2011. godine

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading