POLITIČKI CUNAMI U ŠPANIJI! Dan nakon debakla na lokalnim izborima premijer Sančez obavestio kralja da je raspustio parlament i zakazao VANREDNE IZBORE (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

29.05.2023

13:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Španski premijer Pedro Sančez odlučio je da raspusti parlament i raspiše vanredne izbore u zemlji 23. jula, samo dan nakon debakla njegovih socijaslista tokom glasanja na lokalnom i regionalnom nivou.

POLITIČKI CUNAMI U ŠPANIJI! Dan nakon debakla na lokalnim izborima premijer Sančez obavestio kralja da je raspustio parlament i zakazao VANREDNE IZBORE (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Mediji prenose da je Sančez tu odluku, koju nazivaju politi saopštio kralju Felipeu Šestom.

- Odluku sam doneo imajući u vidu rezultate jučerašnjih izbora - rekao je Sančez u obraćanju naciji koje je prenosila španska televizija.

Sančez je kazao da, iako su izbori održani u nedelju imali lokalni i regionalni značaj, to glasanje jeste prenelo širu poruku.

Foto: Tanjug/AP

Oštećeni izborni poster španskog premijera Pedra Sančeza

- Zato i kao premijer i generalni sekretar Španske socijalističke radničke partije (PSOE), ja preuzimam na sebe odgovornost za ove rezultate - poručio je Sančez.

Rezultati na osnovu 95 odsto prebrojanih glasova pokazuju da je vladajuca PSOE pretrpela veliki poraz od konzervativne Narodne partije (PP).

Foto: Tanjug/AP

Vladajući socijalisti doživeli težak poraz na lokalnim i regionalnim izborima u Španiji

Socijalisti su uspeli da ostvare tesnu pobedu u samo tri od ukupno 12 regiona Španije, dok je u ostalih devet PP odnela pobedu u koalicijama ili neformalnim sporazumima o podršci s ultradesničarskom strankom Voks.

Narodnjaci su skoro u potpunosti osvojili velike gradove, uključujući Sevilju, za koju su se socijalisti nadali da će je sačuvati.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading