KLJUČA MEDITERAN! BAJDEN ŠALJE NOVE RAZARAČE: Još dva američka bojna broda stižu u Španiju po dogovoru sa samita NATO (FOTO)

Autor:

Svet

09.05.2023

14:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Amerika će, u skladu sa sporazumom o jačanju bilateralnih odnosa Vašingtona i Madrida postignutom na marginama poslednjeg samita NATO, povećati broj svojih brodova razarača koji se nalaze u sredozemnim vodama južne Španije.

KLJUČA MEDITERAN! BAJDEN ŠALJE NOVE RAZARAČE: Još dva američka bojna broda stižu u Španiju po dogovoru sa samita NATO (FOTO)

Foto: Tanjug/AP, Google maps

Sporazum su u julu 2022. tokom sastanka lidera država članice Alijanse u Madridu potpisali američki predsednik Džo Bajden i španski premijer Pedro Sančez.

Foto: Tanjug AP

Američki predsednik Džo Bajden

Rojters prenosi navode predstavnika dve zemlje da će, umesto dosadašnjih četiri, u južnoj Španiji biti raspoređeno šest američkih razarača.

- Oni će biti raspoređeni bez promena vezanim za misije ili maksimalan broj ovlašćenog vojnog osoblja i civila - saopštilo je špansko Ministarstvo odbrane.

Foto: Tanjug AP

Američki razarač USS Ros u pomorskoj bazi Rota u Kadizu na jugu Španije

Iz američke ambasade u Španiji saopšteno je da su razarači u pomorskoj bazi Rota u Kadizu jedini takvi bojni brodovi SAD sa stalnom matičnom lukom u Evropi.

Oni su tu namenjeni za svakodnevne misije, uključujući vežbe odbrane od balističkih projektila i protivvazdužnog ratovanje.

Foto: Tanjug AP

Španski premijer Pedro Sančez

Sančez u petak stiže u Vašington gde će se sastati sa Bajdenom, a na dnevnom redu će biti njihova snažna podrška Ukrajini u ratu protiv Rusije, zainteresovanost za produbljivanje saradnje u Latinskoj Americi i na Karibima, kao i špansko preuzimanje rotirajućeg predsedovanja EU u julu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading