SINAN ĆE ODLUČITI SUDBINU ERDOGANA: Azerbejdžanac drži MILIONE glasova koji će Turskoj doneti novog predsednika, a ŠKOLOVAO SE U MOSKVI (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

15.05.2023

16:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sinan Ogan (55), nekadašnji poslanik turske ultradesničarske stranke Partija nacionalističkog delovanja (MHP), završio je kao trećeplasirani na predsedničkim izborima u Turskoj s osvojenih više od 2,8 miliona glasova, a upravo podrška njegovih birača u drugom krugu mogla bi da odluči sudbinu aktuelnog šefa države.

SINAN ĆE ODLUČITI SUDBINU ERDOGANA: Azerbejdžanac drži MILIONE glasova koji će Turskoj doneti novog predsednika, a ŠKOLOVAO SE U MOSKVI (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Vrhovni izborni savet Turske saopštio je da će drugi krug izbora, u kojem će Redžepu Tajipu Erdoganu rival biti vodeći opozicioni kandidat Kemal Kiličdaroglu, biti održan 28. maja.

Foto: Tanjug/AP

Sinan Ogan okružen pristalicama

Prema preliminarnim rezultatima dosadašnji Erdogan je u prvom krugu održanom u nedelju osvojio je 49,51 odsto, Kiličdaroglu 44,8 odsto glasova, dok je Oganu pripalo 5,17 posto glasova birača.

Prevedeno u broj birača to znači da je iza još uvek aktuelnog predsednika stalo oko 27,1 milion turskih birača, a za njegovog glavnog protivnika koji je zbog blagog nastupa u javnosti poznat kao "turski Gandi" glasalo je oko 24,6 miliona ljudi, pa je Kiličdarogluu za konačnu pobedu upotrebno nešto više od 2,5 miliona glasova.

Upravo te glasove mogao bi da mu obezbedi Ogan, koji je već poručio da glavnog opozicionog kandidata može da podrži u drugom krugu ukoliko Kiličdaroglu pristane da ne nudi nikakve ustupke stranci koja predstavlja kurdsku manjinu u Turskoj.

Ogan je inače azerbejdžanskog porekla, a u njegovoj biografiji pažnju privlači to što je doktorat iz međunarodnih odnosa i političkih nauka odbranio na Moskovskom državnom institutu međunarodnih odnosa.

- Konsultovaćeno se sa našom glasačkom bazom oko naše odluke vezane za drugi krug. Ali, već smo jasno stavili do znanja da borba protiv (kurdskog) terorizma i vraćanje (sirijskih) izbeglica u svoju zemlju predstavljaju naše crvene linije - kazao je Ogan.

Foto: Tanjug/AP

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan

Kao što je Republika ranije objavila, Kiličdarogluov opozicioni savez je tokom predizborne kampanje najavljivao obnovu odnosa Turske sa sirijskim predsednikom Bašarom el Asadom, čije je džihadističke protivnike Erdogan vojno pomagao.

Kiličdaroglu je takođe najavio da će u roku od dve godine poslati kući 3,7 miliona sirijskih izbeglica koje su pobegle od rata u Tursku, čime ispunjava prvi uslov koji je Ogan postavio za pružanje podrške, ali je pitanje Kurda malo komplikovanije.

Foto: Tanjug/AP

Kemal Kiličdaroglu

Kiličdaroglu računa i na kurdske glasove u drugom krugu, pa će s Oganom morati da pronađe kompromis ako želi da njegovih skoro tri miliona birača stane na stranu opozicije i pomogne mu da okonča više od dve decenije Erdoganove vladavine.

Foto: Tanjug/AP

 

Ko je Sinan Ogan

- rođen 1. septembra 1967. u turskom gradu Igdir, u porodici azerbejdžanskog etničkog porekla
- diplomirao je menadžment na Univerzitetu u Marmarisu 1989.
- od 1993. do 2000. bio je zamenik dekana Azerbejdžanskog državnog ekonomskog univerziteta
- od 1994. do 1998. radio je u inostranstvu za Tursku agenciju za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) koja pripada Ministarstvu spoljnih poslova Turske
- u Tursku se vratio 2000. i zaposlio se u Centru za evroazijske strateške studije regiona Kavkaza
- doktorat iz međunarodnih odnosa i političkih nauka odbranio 2009. na Moskovskom državnom institutu međunarodnih odnosa
- bio je poslanik turske ultradesničarske stranke Partija nacionalističkog delovanja (MHP), koja je 2015. postala saveznik Partije pravde i razvoja (AKP) koju vodi Erdogan, ali se razišao sa MHP baš zbog ove njene podrške predsedniku Turske

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading