DAN ODLUKE U TURSKOJ - PREDSEDNIČKI I PARLAMENTARNI IZBORI! Evo šta kažu ankete, da li će Erdogan ostati šef države?

Autor:

Svet

14.05.2023

07:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Turskoj se danas održavaju predsednički i parlamentarni izbori.

DAN ODLUKE U TURSKOJ - PREDSEDNIČKI I PARLAMENTARNI IZBORI! Evo šta kažu ankete, da li će Erdogan ostati šef države?

Foto: Tanjug/AP

Glasanje će početi u 8 i trajaće do 17 časova po lokalnom vremenu.

Pravo glasa ima više od 64,1 miliona građana koji će iskoristi biračko pravo u Turskoj i inostranstvu.

Građani će novog predsednika birati između aktuelnog šefa države Redžepa Tajipa Erdogana, glavnog opozicionog kandidata Kemala Kiličdaroglua, kome predizborne ankete daju blagu prednost i Sinana Ogana, prenela je Anadolija. 

Muharem Indže, još jedan predsednički kandidat, povukao se iz trke u četvrtak.
Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se Erdogan suočava sa najvećim izazovom tokom svoje karijere i da Kiličdaroglu vodi u predizbornim anketama, preneo je Rojters.

Ukoliko nijedan od kandidata ne osvoji više od 50 odsto glasova birača na predsedničkim izborima, dvojica kandidata sa najviše glasova odmeriće snage u drugom krugu, koji će biti održan 28. maja.

Za glasove birača boriće se ukupno 24 političke stranke i 151 nezavisni kandidat.
Kako navode analitičari, za parlament će se voditi tesna trka između "Narodnog saveza", koji se sastoji od Erdoganove konzervativne Partije pravde i razvoja (AKP), Partije nacionalističkog pokreta MHP, Partije velikog jedinstva (BBP) i Partije novog blagostanja i Kiličdarogluove „Nacionalne alijanse“ koju su formirale glavna opoziciona Republikanska narodna partija (CHP), Dobra stranka (IYI Partija), Partija Felisiti, Partija budućnosti, Partija demokratije i napretka (DEVA) i Demokratska partija.

Bajden nao naredbu da me svrgnu!

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je predsednik SAD Džozef Bajden, kako je rekao, ''naredio da Erdogan bude svrgnut'' na današnjim predsedničkim izborima u Turskoj.

- Bajden je dao naređenje da se Erdogan svrgne, ja to znam. Svi moji ljudi to znaju. Ako je to slučaj, glasački listići će dati odgovor i Bajdenu - rekao je Erdogan, komentarišući Bajdenovu izjavu iz vremena predsedničke kampanje u SAD 2020, kada je istakao da Vašington treba da ohrabri Erdoganove protivnike da ga pobede na izborima, preneo je Rojters.

Portparol američkog Stejt departmenta rekao je da je Turska dugogodišnji saveznik SAD i da će Vašington pažljivo pratiti izbore i dodao da ''SAD neće zauzeti stranu na izborima''.

Erdogan je ocenio da opozicija u Turskoj prima naređenja od Zapada i da će se ''povinovati željama zapadnih nacija ako budu izabrani''.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading