PRESUDOM TRAMPU PRESUDILI SEBI: Porotnici koji su ga proglasili krivim moraće da se kriju GODINAMA iz straha od OSVETE (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

10.05.2023

16:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Luis Kaplan, sudija federalnog suda na njujorškom Menhetnu, upozorio je članove porote, koji su bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa proglasili krivim za seksualno zlostavljanje od pre skoro tri decenije, da ne otkrivaju javnosti svoje identitete "još mnogo vremena".

PRESUDOM TRAMPU PRESUDILI SEBI: Porotnici koji su ga proglasili krivim moraće da se kriju GODINAMA iz straha od OSVETE (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

BBC navodi da je identitet devetoro članova porote, angažovanih u građanskoj parnici koju je protiv Trampa pokrenula Elizabet Džin Kerol, kolumnistkinja ženskog magazina El, tokom procesa držan je u strogoj tajnosti.

Foto: Tanjug/AP

Skeč iz sudnice na Menhetnu pokazuje sudiju Luisa Kaplana kako se obraća porotnicima

Sudija Kaplan je posle izricanja presude, kojom je Trampu naloženo da oštećenoj plati odštetu od pet miliona dolara, rekao je da od samih porotnika samih zavisi da li će zadržati anonimni status kada napuste sudnicu.

- Moj savet vam je da ne otkrivate svoj identitet, ne još i ne još dugo vremena - poručio im je Kaplan, očigledno misleći na bes Trampovih pristalica koji će želeti da se osvete zbog ovog udara na njegovu kampanju za predsedničke izbore 2024.

Iako nakon okončanja sudskog procesa porotnici mogu da izađu iz anonimnosti, sudija ih je podsetio da im je i dalje zabranjeno da otkrivaju indentitet ostalih članova porote. Presuda doneta u utorak uveče prva je takva sudska odluka doneta protiv nekog bivšeg predsednika SAD.

Tramp je proglašen krivim za seksualno zlostavljanje, a osloboden je optužbi za silovanje. Kerolova (79) je tvrdila da ju je Tramp (76) silovao u robnoj kuci "Bergdorf Gudmen" na Menhetnu 1995. ili 1996. godine, a zatim i naneo štetu njenoj reputaciju tako što je objavio svoju verziju tih seksualnih prestupa koja je, prema njenim rečima, "potpuna prevara i laž".

Foto: Tanjug/AP

Elizabet Džin Kerol izlazi iz suda nakon presude

Bivši šef Bele kuće će uložiti žalbu na presudu i neće platiti odštetu Kerolovoj sve dok se njegova žalba ne razmotri. Tramp je presudu nazvao sramotnom i ocenio da takva odluka porote predstavlja nastavak "najvećeg lova na veštice svih vremena".

Foto: Tanjug/AP

Bivši američki predsednik Donald Tramp

Kandidat za republikansku predsedničku nominaciju poručio je na stranačkom skupu u aprilu da će zajedno sa svojim pristalicama uništiti duboku državu čim se vrati u Belu kuću.
- Kada se vratim u Ovalni kabinet, mi ćemo duboku državu u potpunosti izbrisati sa lica zemlje. Uspostavićemo komisiju za istinu i pomirenje kako bismo skinuli oznaku tajnosti i objavili sve dokumente o tome kako je duboka država špijunirala, sprovodila cenzuru i korupciju  - poručio je Tramp.

On je tada kazao da je žrtva progona koji sprovodi duboka država. Tu je mislio pre svega na optužnicu koju je protiv njega podigao Alvin Breg, okružni tužilac Menhetna, zbog podmićivanja porno zvezde Stormi Danijels da bi ćutala o njihovoj seks aferi, kao i na privatnu tužbu Kerolove.

Kako je Republika ranije pisala, pravne troškove Kerolove pokrivao je Rid Hofman, veliki donator Demokratske partije aktuelnog predsednika Džoa Bajdena i suosnivač poslovne društvene mreže Linkdin, koji je ranije podržavao pokojnog osuđenog pedofila Džefrija Epstajna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading