KONAČNO PADA? PUTIN ŠALJE ČEČENE U BAHMUT: Prigožin i Vagnerovci HITNO predaju položaje specijalnim jedinicama Ahmat koje su osvojile Marijupolj (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

07.05.2023

12:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jevgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke kompanije "Vagner grupa", stupio je u kontakt sa predstavnicima čečenskog vođe Ramzana Kadirova kako bi dogovorio predaju položaja koje vagnerovci drže u opkoljenom ukrajinskom gradu Bahmutu u ruke specijalnim jedinicama Ahmat.

KONAČNO PADA? PUTIN ŠALJE ČEČENE U BAHMUT: Prigožin i Vagnerovci HITNO predaju položaje specijalnim jedinicama Ahmat koje su osvojile Marijupolj (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

U Prigožinovom pismu upućenom ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu, a koje je vođa vagnerovaca objavio na svom Telegram kanalu, navedeno je da predaja položaja Čečenima trebada bude okončana do srede 10. maja u ponoć.

Isti datum naveden je i u saopštenju Prigožinove pres službe u kojem je izneto uverenje šefa ruskih plaćenika da će čečenski specijalci iz Ahmata "definitivno zauzeti" Bahmut.

Foto: Tanjug/AP

Jevgenij Progožin

- Već sam u kontaktu sa njegovim (Kadirovljevim) predstavnicima o hitnom početku predaje položaja, tako da u 10. maja u ponoć, tačno u trenutku kada ćemo, prema našim procenama, u potpunosti istrošiti naš borbeni potencijal, naši drugovi (Čečeni) zauzmu naše mesto i nastave napad na Bahmut - navedeno je u saopštenju Prigožina.

Foto: Tanjug/AP

Ramzan Kadirov

AFP je objavio da je Kadirov u petak 5. maja ponudio da njegovi borci preuzmu položaje koje vagnerovci drže u strateški važnom gradu u Donjeckoj oblasti, a Prigožin je odgovorio pozitivno već narednog dana.

Foto: Tanjug/AP

Bahmut

Kadirov je poručio da regularna ruska vojska pod komandom predsednika Vladimira Putina neće napustititi "veoma dobro utvrđene položaje" koje drži u Bahmutu.

Izveštaje o predstojećoj ukrajinskoj kontraofanzivi Kadirov je nazvao "jeftinom propagandom".

Prigožin je u isto vreme objavio nekoliko video snimaka u kojima je najavljivao da će se njegovge trupe povući iz Bahmuta do 10. maja ukoliko im Ministarstvo odbrane Rusije ne obezbedi ne obezbedi municiju.

Prema tvrdnjama Prigožina, Šojguovo ministarstvo je zaključno sa 1. majem vagnerovcima isporučilo samo deset odsto municije koja im je potrebna.

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin

Nakon dogovora sa Prigožinom, Kadirov je objavio je da je poslao zvanično pismo Putinu sa zahtevom da mu se izda naređenje da prerasporedi jedinice Ahmata u Artjomovsk, kako Rusi nazivaju Bahmut.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinske trupe u Bahmutu

Kadirov u pismu izražava želju da, s obzirom na trenutnu situaciju, budu izdata naređenja za povlačenje jedinica Ahmata sa drugih pravaca i njihovo prebacivanje na položaje u Bahmutu i okolini, koje trenutno drže Vagnerovci.

Foto: Tanjug/AP

Čečenski vojnici

Ahmat je u prvim mesecima ruske agresije na Ukrajinu igrao ključnu ulogu u osvajanju teritorija, a čečenski specijalci su za Putina zauzeli Marijupolj, grad na obali Azovskog mora, čime je omogućena kopnena veza Krima sa ruskim položajima u Donbasu.

Cilj ukrajinske kontraofanzive biće upravo prekidanje ove kopnene veze, ali na području grada Melitopolj, o čemu je Republika ranije objavila analizu.

Foto: Tanjug/AP

Sergej Surovikin

Prigožin: Surovikin će vagnerovcima dati municiju i oružje za nastavak akcija u Ukrajini

Prigožin je saopštio je da je njegovim borcima obećano da će dobiti municiju i oružje za nastavak daljih akcija u Ukrajini, ne precizirajući da li to znači da odustaje od najavljenog povlačenja iz Bahmuta 10. maja. Šef vagnerovaca je saopštio da će Sergej Surovikin, zamenik komandanta ruskih snaga u Ukrajini, određen za onog koji će donositi sve odluke koje se tiču borbenih dejstava "Vagner grupe", u saradnji sa Ministarstvom odbrane. Prema rečima Prigožina, u naredbi koja je stigla iz tog ministarstva navodi se da vagnerovci mogu da deluje u Bahmutu onako kako smatraju za potrebno.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading