SVE JE SPREMNO ZA PROLEĆNU KONTRAOFANZIVU! Ipak, OVO koči Ukrajince: Nikad do sad se ovo nije desilo, bilo je neobično

Autor:

Svet

02.05.2023

13:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kontraofanziva Ukrajine se mesecima unazad najavljuje, a sada se suočavaju sa novim problemom.

SVE JE SPREMNO ZA PROLEĆNU KONTRAOFANZIVU! Ipak, OVO koči Ukrajince: Nikad do sad se ovo nije desilo, bilo je neobično

Foto: Tanjug/AP

Ruski izvori tvrde da je udar trajao satima na naseljena mesta

Trupe ukrajinske 43. artiljerijske brigade skoro potpuno su opskrbljene municijom i oružjem za predstojeću prolećnu kontraofanzivu.

Odmorni su, kažu, imaju dosta municije i sada poseduju nekoliko naprednih samohodnih haubica nemačke proizvodnje, koje su zamenile njihova stara sovjetska vozila.

Njihov trenutni problem sa početkom dugo najvaljivane protivofanzive nisu siloviti napadi neprijatelja, već - blato!

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Rat u Ukrajini

- Dok se vreme ne popravi, neće biti kontraofanzive. Vozila će se zaglaviti i šta ćemo onda ako počne pucnjava - rekao je poručnik brigade Serhij

Duboko i crno, konzistencije slične mešavini testa za kolače i vlažnog cementa, prolećno blato je jedna od prepreka koju ukrajinska vojska teško savladava. Zaglavljuje oružje i krade čizme sa nogu vojnika. Točkovi i gazi se vrte i okreću, samo zakopavajući vojna vozila dublje u blato.

Serhij je doneo odluku da povuče sve nove Pancer haubice sa terena iz straha da haubice od 60 tona neće moći da pobegnu ako budu izložene vatri. Prošle nedelje, jedan je morao da se vuče nakon što se zaglavio u blatu. Tokom vikenda na pozadinskom položaju jedinice u regionu Zaporožja na jugoistoku Ukrajine, trupe su bile zauzete struganjem teško očvrslog blata sa gazišta i oklopnih ploča.

Foto: Tanjug/AP

Rat u Ukrajini

Veliki pritisak da počne kontraofanziva

Ukrajina je pod pritiskom da krene u kontraofanzivu i izbegne zastoj koji bi mogao da potraje do kraja godine ili duže. Neuspeh da se postigne neki napredak u ratu mogao bi narušiti moral i testirati strpljenje Zapada, piše NYT.

Region Zaporožja, napola okupiran od strane ruskih snaga i sa ogromnim poljoprivrednim poljima koja vode do Azovskog mora, smatra se verovatnim područjem za veliki ukrajinski udar. Ali od svih varijabli koje komandanti moraju uzeti u obzir pre nego što krenu u napad, vreme može biti najnepredvidljivije.

Ukrajina računa da će vrućina kasnog proleća i leta osušiti tlo u čvrstu osnovu – što bi bilo idealno za teške tenkove i artiljeriju koji će biti presudni u kontraofanzivi. Ali kada će se to dogoditi, može se nagađati. Prolećne kiše ove godine bile su mnogo intenzivnije nego inače. Obilni pljuskovi u Zaporožju tokom proteklih nekoliko nedelja pretvorili su bojno polje u želatinastu supu.

Foto: Tanjug/AP

Rat u Ukrajini

- Bilo je to neobično proleće. Nikada do sada nije padala ovolika kiša - rekao je komandant brigade.

Tokom zime, 43. brigada je dobila isporuku teških pancera iz Nemačke i Holandije. Posle višenedeljne obuke u Nemačkoj, brigada je poslednjih meseci provela navikavanje na naprednog artiljerijskog sistema na ratištima ovog kraja.

Svi čekaju kontraofanzivu

Nemačka haubica je po mnogo čemu superiornija od artiljerijskog sistema sovjetske proizvodnje Božur koji je zamenila. Vojnici se voze unutar oklopne jedinice za koju kažu da je izdržala direktne minobacačke pogotke i indirektnu vatru iz baraža artiljerijskih granata. Božur, takođe u vlasništvu ruskih snaga, nema oklopnu jedinicu, a vojnici su izloženi svemu što bi ruska strana mogla da im baci.

Rusija je modernizovala verzije samohodnih haubica sovjetske proizvodnje, iako su ukrajinske trupe rekle da se češće suočavaju sa starijim sovjetskim sistemima naoružanja, posebno višecevnim raketnim bacačima kao što su Gradov ili Hariken.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Rat u Ukraji

Ruska artiljerija se takođe povremeno zaglavi, ali zbog svojih metalnih gusenica, poput kandži, božur se zapravo bolje ponaša u blatnjavim uslovima. Haubice koje su isporučene ukrajinskoj jedinici imaju gumene gazeće koje su bolje za ravne, tvrde površine, rekli su vojnici.

Hubica jako voli čistoću“, rekao je Mikola, mladi komandant artiljerije. On i njegovi ljudi su se mučili da očiste cev svoje haubice prekrivene blatom dugačkom metalnom četkom kao odžačar.

- Ako ispalite dve pune municije, morate da provedete dan servisirajući je - dodao je on.

Na ratištu su se haubice do sada dobro ponašale, uprkos blatnjavim uslovima. Dan pre nego što su zbog vremenskih prilika pozvani nazad u svoju bazu, Mikola je rekao da je njegov tim postigao dva direktna pogotka u ruski tenk i uništio nešto pešadije. Ruske snage obično pokrivaju to područje artiljerijskom vatrom, rekao je on, nadajući se da će pogoditi nešto u masovnom baražu. Njegov tim često postiže bolje rezultate sa manje granata, rekao je.

Naravno, svi čekamo kontraofanzivu - rekao je Mikola.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading