EKSPLOZIJA U BELGORODU POČETAK UKRAJINSKE KONTRAOFANZIVE? Uništene dve glavne stanice za snabdevanje strujom!

Autor:

Svet

17.04.2023

10:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dve ključne stanice za snabdevanje električnom energijom u Rusiji uništene su usred sumnjivog napada ukrajinske bespilotne letelice iza neprijateljskih linija.

EKSPLOZIJA U BELGORODU POČETAK UKRAJINSKE KONTRAOFANZIVE? Uništene dve glavne stanice za snabdevanje strujom!

Foto: Twitter/NOELreports

Zapanjujući snimci snimljeni preko noći pokazuju kako je bombardovanje elektrana stvorilo ogromnu eksploziju, dok se dim i vatra spiralno uzdizala visoko u nebo.

Uništenje lokacija u Igumenki i Dragunskom, par sela nekoliko milja od grada Belgoroda, ostavilo je hiljade bez struje širom Belgorodske oblasti u Rusiji koja se graniči sa istočnom Ukrajinom, navode mediji koji ima bliske veze sa policijom.

Regionalni guverner Belgoroda potvrdio je napad kasno sinoć u telegramu.

- U Belgorodu i Belgorodskoj oblasti zabeležena su dva požara na civilnim objektima - rekao je on i dodao da nema žrtava.

 

 

Pretpostavlja se da su udari usledili u trenutku kada Ukrajina navodno priprema kontraofanzivu da povrati teritoriju od invazije ruskih snaga.

Belgorodska oblast se suočavala sa povremenim udarima bespilotnih letelica i raketa sa ukrajinske teritorije, doduše u daleko manjim razmerama od redovnog bombardovanja desetina ukrajinskih gradova od početka invazije Rusije.

Ali zvaničnici u Kijevu su takođe govorili o korišćenju taktike sabotaže da izazovu požare i poremete logistiku u Rusiji.

Načelnik obaveštajne službe, general-major Kirilo Budanov, svesno je u nedavnom intervjuu rekao da je na teritoriji zapadne Rusije bilo mnogo neobičnih eksplozija i požara.

Mnogo od ovoga nije slučajno... Nešto stalno gori u Rusiji - rekao je on, priznajući da je Ukrajina plaćala ruskim diverzantima da oštete ili unište ključnu infrastrukturu i logističku opremu kako bi usporili rute snabdevanja Moskve u istočnoj Ukrajini.

- Signalna oprema na železnici gori nekoliko puta dnevno, na raznim autoputevima stalno dva do tri sata, nekad se pet do šest sati saobraćaj se obustavlja. Jasno je da se to ne dešava samo ovako… Ja bih to rekao ovako: novac čini čuda - dodao je Budanov.

Republika

Foto: Twitter/NOELreports

Eksplozija u Belgorodu

Ukrajina je tokom zime nadograđivala svoje snage za navodnu prolećnu kontraofanzivu, iako se ne zna tačno kada i gde će se napadi verovatno dogoditi.

Premijer Ukrajine Denis Šmihal izjavio je prošle nedelje da će kontraofanziva početi u „skoroj budućnosti“, dok je predsednik Volodimir Zelenski u televizijskom obraćanju ovog vikenda izjavio da su u toku poslednje pripreme.

- Ključ je u stalnom uništavanju okupatora koje se radi kako bi se umanjile njihove logističke sposobnosti i svaki potencijal na okupiranim teritorijama. Ovo je priprema za naše aktivne operacije, ovo je kontraofanzivni rad - rekao je on.

Međutim, smatra se da su stalne borbe u regionu Donbasa, posebno oko grada Bahmuta koje je u sukobima, apsorbovale ogromnu količinu ukrajinskih i ruskih resursa.

Vagnerova plaćenička grupa, koja je poslednjih meseci predvodila većinu ruskih ofanziva u Bahmutu, tvrdila je u subotu da je zauzela veći deo grada, iako ukrajinski odbrambeni zvaničnici tvrde da njihove snage nisu poražene.

A dokumenti američkih obaveštajnih službi koji su procurili na internet sugerišu da bi ukrajinska prolećna ofanziva mogla da posustane zbog nedostatka municije za protivvazdušnu odbranu.

Izveštaj je takođe otkrio da američki planeri sumnjaju u sposobnost Ukrajine da izvede kontranapad ovog proleća, teško pogođen 'generisanjem snaga i nedostatkom održivosti'.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinska vojska

Rusija se do sada borila da preuzme prednost na nebu, dok su ukrajinski protivvazdušni sistemi i borbeni avioni držali ruske topovnjače podalje od početne invazije.

Ali portparol vazduhoplovnih snaga pukovnik Jurij Ihnat upozorio je da bi Rusija mogla da se probije za nekoliko nedelja ako ukrajinska protivvazdušna odbrana ne izdrži, piše Tajms.

Rekao je: „Ako izgubimo bitku za naše nebo, posledice će biti kritične. Rusi će razbiti svaki grad kao što su to uradili u Siriji.

- I naše nuklearne elektrane će biti ranjive. I mi ćemo se boriti da zaštitimo naše frontove. -

Trenutno, protivvazdušne rakete Buk i S-300 čine oko 90 odsto ukrajinske PVO.

Tehnologija iz sovjetske ere dopunjena je sistemima HIMARS koje je isporučio Zapad, višestrukim raketnim sistemom razvijenim za američku vojsku 1990-ih.

Ihnat je rekao da je poteškoća u tome kako obnoviti zalihe oružja, koje proizvodi samo Rusija. On je rekao da je Slovačka bila u mogućnosti da do sada nešto isporuči.

Mogućnost stacioniranja i dopremanja ukrajinskih raketa zemlja-vazduh dokumentovana je kao jedan od najneposrednijih prioriteta Ukrajine kako bi se sprečila ruska agresija.

Nakon meseci zaključanih u zastoju, očekivalo se da će kraj zime doneti novu rusku ofanzivu - ali stručnjaci kažu da je napad "zastao".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading