"LEOPARD 2" ZAVRŠIO NA SUDU: Nemačke kompanije koje prave tenk namenjen Ukrajini u sporu oko vlasništva (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

26.04.2023

15:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačke kompanije "Rajnmetal" i "Kraus-Mafaj Vegman" (KMV), koje zajednički učestvuju u izradi jednog od najsavremenijih borbenih tenkova "Leopard 2", u pravnom su sporu oko prava intelektualne svojine nad ovim oklopnim borbenim vozilom.

"LEOPARD 2" ZAVRŠIO NA SUDU: Nemačke kompanije koje prave tenk namenjen Ukrajini u sporu oko vlasništva (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

KMV je tužio "Rajnmetal", a saslušanje u okružnom sudu u Minhenu zakazano je za 2. maj. Rojters navodi da je nemačka vlada, pod pritiskom saveznika, pristala da pošalje tenkove "Leopard 2" u Ukrajinu.

Foto: Tanjug/AP

Tenkovi "Leopard 2" ključni za ukrajinsku kontraofanzivu

Ovi tenkovi se smatraju ključnim naoružanjem koje je Kijevu potrebno u pripremi velike prolećne kontraofanzive. "Rajnmetal" pravi topove za "Leopard 2", dok KMV proizvodi šasije za taj tenk.

Kompanija KMV je reagovala tužbom na izjavu Armina Papergera, izvršnog direktora "Rajnmetala" da ta kompanija poseduje prava na model "Leopard 2A4". Iz suda u Minhenu je saopšteno da KMV traži pravnu zaštitu kako bi sprečio "Rajnmetal" u davanju izjava koje KMV smatra "neistinitim, činjenično pogrešnim tvrdnjama koje krše njena prava".

Foto: Tanjug/AP

Armin Paperger, gereralni direktor "Rajnmetala"

Rojters navodi da je još uvek nije jasno kakav uticaj ovaj pravni spor može da ima na saradnju dve kompanije, koje su prošle nedelje zajednički objavile da će za nemačku vojsku nadograditi 143 borbena vozila "Puma", a vrednost tog posla procenjena je na oko 770 miliona evra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading