VAŠINGTON POMNO PRATIO ANTONIJA GUTEREŠA! Procureli novi poverljivi dokumenti: Pratili mu čak i pozive!

Autor:

Svet

13.04.2023

06:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nastavljaju da cure tajni dokumenti Pentagona-

VAŠINGTON POMNO PRATIO ANTONIJA GUTEREŠA! Procureli novi poverljivi dokumenti: Pratili mu čak i pozive!

Foto: Tanjug/AP

Američka vlada veruje da je generalni sekretar UN previše voljan da udovoljava ruskim interesima, pokazuju nedavno procureli tajni dokumenti Pentagona. Dokumenti pokazuju da je Vašington pomno pratio Antonija Gutereša.

Nekoliko dokumenata opisuje privatnu komunikaciju između Gutereša i njegovog zamenika, kao i Guteresova zapažanja o ratu u Ukrajini i nizu afričkih lidera.

Jedan dokument koji je procurio usredsređen je na sporazum o crnomorskom žitu, koji su u julu postigle UN i Turska nakon straha od globalne krize sa hranom. Oni sugerišu da je Gutereš bio toliko zainteresovan za očuvanje sporazuma da je bio spreman da udovolji interesima Rusije, piše Bi-Bi-Si.

- Guteres je istakao svoje napore da poboljša izvozne kapacitete Rusije - navodi se u dokumentu, „čak i ako to uključuje sankcionisane ruske subjekte ili pojedince“.

Njegove akcije u februaru, prema oceni, „podrivaju šire napore da se Moskva pozove na odgovornost za svoje akcije u Ukrajini“.

Rekavši da neće komentarisati dokumente koji su procurili, jedan visoki zvaničnik je rekao da su UN "vođene potrebom da ublaže uticaj rata na najsiromašnije u svetu". „To znači učiniti sve što možemo da snizimo cenu hrane i obezbedimo da đubrivo bude dostupno zemljama kojima je najpotrebnije“, rekao je on.

Praćeni i razgovori Gutereša

Drugi dokument iz sredine februara opisuje razgovor između Gutereša i njegove zamenice Amine Mohamed. U njemu Gutereš izražava svoje "čuđenje" pozivom predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da Evropa proizvodi više oružja i municije zbog rata u Ukrajini.

Njih dvoje razgovaraju i o nedavnom samitu afričkih lidera. Amina Mohamed kaže da je kenijski predsednik Vilijam Ruto „nemilosrdan“ i da mu „ne veruje“.

Portparol američke nacionalne bezbednosti Džon Kirbi rekao je za Bi-Bi-Si da američka vlada čini sve što može da pronađe izvor dokumenata koji su procureli.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading