BAJDENOVA ZVER KOŠTA MILIONE, MOŽE DA ISPALI BOMBU I DIMNE ZAVESE! Predsednik SAD se vozi samo ovom limuzinom, konstruisala ju je TAJNA SLUŽBA!

Autor:

Svet

12.04.2023

12:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada god ide van Bele kuće, koristi samo blindiranu limuzinu, koju su nazvali "Zver".

BAJDENOVA ZVER KOŠTA MILIONE, MOŽE DA ISPALI BOMBU I DIMNE ZAVESE! Predsednik SAD se vozi samo ovom limuzinom, konstruisala ju je TAJNA SLUŽBA!

Foto: Tanjug/AP

Za razliku od blindiranih limuzima koje koriste britanski premijeri, automobil koji koristi predsednik SAD u potpunosti je konstruisan u skladu sa listom zahteva američke Tajne službe, piše londonski "Indipendent".

Američki predsednik Džo Bajden doputovao je u Severnu Irsku, povodom 25-godišnjice sporazuma na Veliki petak, odakle će produžiti u trodnevnu posetu Republici Irskoj.

Za razliku od većine posetilaca Belfasta iz inostranstva, Bajden ne koristi usluge lokalnog servisa za automobile, niti je uzeo vozilo iz flote automobila za iznajmljivanje na aerodromu.

On će, umesto toga, putovati u istom blindiranom državnom automobilu kojim ide na bilo koje putovanje van Bele kuće, strano ili domaće.

Republika

Foto: AP

Džo Bajden

Automobil koji su agenti zaduženi za vožnju nazvali "Zver" (Beast), za Tajnu službu ima zvanični kodni naziv - "Diližansa" (Stagecoach).

Vozilo je dopremljeno na zapadnu obalu Republike Irske na velikom američkom mornaričkom nosaču aviona krajem još prošle nedelje, nekoliko dana pre dolaska Bajdena.

Iako je napravljen sa poznatom rešetkom, farovima i zadnjim svetlima koji se koriste na Kadilakovim vozilima dostupnim svakom potrošaču, "Zver" se ne bazira ni na jednom proizvodnom vozilu koje trenutno silazi sa proizvodnih traka u Detroitu.

Poslednji put kada je predsedničko vozilo bilo zasnovano na automobilu koji se mogao kupiti u prodajnom salonu bilo je 2001. godine, kada je odlazeći predsednik Bil Klinton koristio jako modifikovani državni automobil "Kadilak Flitvud" nabavljen 1993. godine, zamenivši veoma prilagođeni "Linkoln Taun Kar" koji je koristio njegov prethodnik Džordž Buš stariji.

Foto: Tanjug/AP

Limuzina Džoa Bajdena

Kada je Džordž Buš mlađi preuzeo predsedničku funkciju, u januaru 2001, automobil koji ga je odveo na inauguraciju i vozio širom sveta u narednih osam godina nije bio zasnovan ni na jednom prerađenom automobilu za široku upotrebu, jer je "Kadilak" prestao da pravi kola pogodna za pretvaranje u predsedničko vozilo.

Ali dok limuzine narednih predsednika - uključujući Džozefa Bajdena - i dalje nose grb "Kadilaka", svaka sličnost između predsedničkog vozila i tih luksuznih automobila tu se završava.

Za razliku od blindiranih "Range Rover Sentinels" ili "Jaguar KSJ" limuzina koje koriste britanski premijeri, Bajdenov automobil u potpunosti je napravljen po meri i konstruisan prema specifikacijama Tajne službe.

Prema magazinu "Car and Driver", limuzina sa oznakom "Cadillac", koju je Bajden počeo da koristi kada je preuzeo predsedničku funkciju, predata je Tajnoj službi 2018. godine i izgrađena je na GMC TopKick šasiji namenjenoj za komercijalna vozila srednjeg tereta.
Automobilski časopis "Road and Track" opisao je vozilo kao "jednostavnu evoluciju starog modela sa aktuelnijim dizajnom Kadilaka, poput limuzine 'Escalade'". Više prodavnica je prijavilo da je da je težina tog vozila negde oko devet tona.

Tajna služba nije odgovorila na molbu "Indipendenta" da pruži informacije o mogućnostima automobila (oni inače retko komentarišu predsednikovu zaštitu) ali ono što se zna o automobilu je da se može pohvaliti impresivnim karakteristikama koje su namenjene zaštiti putnika u svim situacijama. 

Automobil je potpuno oklopljen, a gume su dizajnirane tako da se kretanje automobila nastavlja čak i ako sva četiri točka prime dolaznu vatru. Vozilo ima mogućnost noćnog osmatranja i može da izbaci dimne zavese i naftne mrlje kako bi zbunilo svakog ko želi da ga prati.

Oklop "Zveri" sastoji se od aluminijuma, keramike i čelika i može biti debeo i do 20 cm u nekim tačkama, piše "Indipendent".

Može da ispali bombu

Inače, kako su strani mediji ranije pisali, blindirana limuzina je vredna milion evra i štiti predsednika i njegovu pratnju od hemijskih napada i raketa i ima mogućnost da ispali bombu.

Limuzinu prate druga vozila, među kojima su terenci Tajne službe sa otvorenim gepekom, koji omogućavaju agentima da pucaju kad god i gde god je potrebno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Goran Bojanović

12.04.2023 13:06

Ova kola bi trebalo poslati VSU u Bahmut, jer kako ih opisaše, čim se budu pojavila na ratištu, Rusi će predati Krim.