SMRVLJENI SU U PRAH, PRIZOR IZ BAHMUTA JE ŠOKIRAO SVET! Nakon ispaljenog projektila, usledio je PAKAO (VIDEO)

Autor:

Svet

08.04.2023

15:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Meteorit, sistem iz sovjetskog doba, na bojnom polju se nalazi od početka ruske invazije na Ukrajinu.

SMRVLJENI SU U PRAH, PRIZOR IZ BAHMUTA JE ŠOKIRAO SVET! Nakon ispaljenog projektila, usledio je PAKAO (VIDEO)

Foto: Printscreen/TWITTER/TENDAR

Ukrajinci su u nešto više od godinu dana od početka ruske invazije na njihovu zemlju stekli legendarni status u mnogim vojskama zahvaljujući svojoj domišljatosti u upotrebi ili prilagođavanju dostupnih tehnologija kako bi postale opasnost za okupatorske ruske snage.

Tako se poslednjih dana na društvenim mrežama pojavio snimak iz rata u Ukrajini koja navodno prikazuje kako se vozila za razminiranje UR-77 Meteorit kojim upravljaju Ukrajinci, koristi ne za probijanje puta kroz minsko polje, čemu vozilo originalno služi, već kao moćno ofanzivno oružje protiv ruskih snaga u urbanom okruženju.

Meteorit, sistem iz sovjetskog doba, na bojnom polju se nalazi od početka ruske invazije na Ukrajinu, a čini se da je postao sve popularniji kao vrsta "ad hoc" artiljerijskog sistema, uz uobičajenu upotrebu.

Snimak je verovatno prvo objavljen u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, pre nego što je podijeljen na Tviteru. Na Tviteru je korisnik Tendar, koji ju je podelio, naveo da je nastala na bojištu kod Bahmuta. "Juče sam izvestio da su Rusi potisnuti iza ulice Korsunskogo u Bahmutu i ovde imamo vizualne dokaze, i to kakve. Ukrajinski UR-77 pucao je direktno na ruske položaje i ispalio punjenje koje ih je smrvio u prah", naveo je korisnik.

Specijalizovani sajt "The War Zone", koji je postavio snimak, napominje da se još uvek ne može sa sigurnošću reći odakle je tačno došao i da li su sistemom upravljale ruske ili ukrajinske snage.

Vozilo za razminiranje UR-77 Meteorit je bazirano na guseničnoj šasiji široko rasprostranjenog samohodnog topa 2S1 Gvozdik. Svaki meteorit je opremljen lanserom i dva punjenja za čišćenje mina (MCLC) koji se lansiraju projektilima u minsko polje koje treba da se očisti. Jednom postavljeno, punjenje stvara udarni talas koji uništava ili detonira mine ili neeksplodirana ubojna sredstva, stvarajući očišćeni koridor širine približno 6 metara i dužine do 90 metara. Stoga se može koristiti kao oružje za široke efekte, iako je njegov domet veoma ograničen.

Korisnik Tvitera navodi da je Ukrajina ušla u rat bez ijednog sistema Meteorita u zalihama, ali da je hvatanjem ruskih kopija dobila najmanje 13 njih. Sajt Oryx, koji poredi ruske gubitke koristeći otvorene obaveštajne podatke, procenjuje da ukrajinske snage poseduju 16, mada nisu sve nužno operativne, prenosi "Jutarnji list".

Čini se da bi korišćenje Meteorita u takvom ofanzivnom smislu – posebno u urbanom okruženju – imalo smisla jer ima sposobnost da isporuči veliku količinu eksplozivne sile na širokom području sa značajnom preciznošću, dok istovremeno ima značajnu psihološki efekat na neprijateljske snage koje su joj izložene.

Osim što bi mogao da uništi ljudstvo i opremu na otvorenom, Meteorit bi mogao biti efikasan i protiv ukopanih pozicija koje su karakteristične za ovaj sukob, posebno u istočnoj Ukrajini i posebno u Bahmutu.

Iako je Meteorit prvobitno bio dizajniran da probije minska polja koja su stajala na putu vojnim snagama, njegov razorni efekat je neko vreme korišćen protiv neprijatelja kao posebno zastrašujući komad improvizovane artiljerije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Pera

08.04.2023 16:38

Mislim da većinu ne interesuju akcije Ukrajinaca. Gledali smo ih 8 godina u Donbasu...