ODJEKNULO KAO BOMBA! SABOTAŽA U NATO DRŽAVI: Rusi oštetili migove koji su poslati Ukrajini (FOTO)

Autor:

Svet

07.04.2023

15:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jaroslav Nađ, ministar odbrane Slovačke, izjavio je da je moguće da su ruski tehničari namerno sabotirali rad borbenih aviona MiG-29 sovjetske proizvodnje koje je posedovala slovačka vojska, a koje je Bratislava nedavno dala Ukrajini za odbranu od ruske agresije.

ODJEKNULO KAO BOMBA! SABOTAŽA U NATO DRŽAVI: Rusi oštetili migove koji su poslati Ukrajini (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Euraktiv navodi da je u pitanju 29 dvomotornih migova koje je Slovačka, država članica NATO, nakon raspada Češkoslovačke 1993. nasledila podelom vojne imovine bivše države.

Foto: www.profimedia.rs

Slovačka vojna baza Sliač u kojoj su do prošle godine bili ruski tehničari

Slovačka vojska nije koristila te borbene avione od avgusta 2022, a prošlog meseca je 13 MiG-29 predato ukrajinskoj avijaciji.

Foto: Tanjug/AP

Slovački avion MiG-29

- Oni su mogli da lete, ali to ne znači da su bili sposobni i za borbena dejstva. Ukrajinci su došli u Slovačku nedelju dana pre polaska migova (za Kijev), doneli rezervne delove i pregledali avione - objasnio je Nađ.

Foto: Tanjug/AP

Jaroslav Nađ, slovački ministar odbrane

On je to poručio nakon što je opozicija koju predvodi stranka Smer-SD bivšeg premijera Roberta Fica oštro kritikovala vladu zbog toga što se odrekla vrednih letelica.

Foto: Tanjug/AP

Slovačka je poslala Ukrajini 13 MiG-29

Na avionima su primećeni problemi, a Nađ je ocenio da su ih možda namerno izazvali ruski tehničari koji su bili u vojnoj avio-bazi Sliač u Slovačkoj sve do prošle godine.

- Čak je i policija to istraživala, na osnovu naših sumnji. Bilo je delova u motorima aviona kojima su pristupali slovački tehničari, a zatim su postojali delovi kojima su pristuo imali samo ruski tehničari. Defekti su se pojavili samo u onim delovima kojima su Rusi pristupali - rekao je Nađ.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading