DECU TRETIRAO KAO RATNI PLEN! Evo za šta SUD u Hagu tereti VLADIMIRA PUTINA! Detalji optužnice!

Autor:

Svet

17.03.2023

20:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Međunarodni krivični sud u Hagu kaže da je javno objavio naloge u nastojanju da spreči dalje zločine.

DECU TRETIRAO KAO RATNI PLEN! Evo za šta SUD u Hagu tereti VLADIMIRA PUTINA! Detalji optužnice!

Foto: Tanjug/AP

Sud navodi da je ruski predsedik Vladimir Putin odgovoran za ratne zločine, a svoje tvrdnje je usredsredio na nezakonitu deportaciju dece iz okupirane Ukrajine u Rusiju.

U njemu se navodi da su zločini počinjeni u Ukrajini od 24. februara 2022. – kada je Rusija započela svoju invaziju u punom obimu.

Za iste zločine MKS traži i rusku komesarku za prava deteta Mariju Lvovu-Belovu, prenosi BBC.

Sudije su razmišljale o izdavanju tajnih naloga, ali su odlučile da bi njihovo javno objavljivanje moglo "doprineti sprečavanju daljeg činjenja zločina“.

"Deca ne mogu biti ratni plen“

Karim Ahmad Kan, tužilac MKS-a, govorio o optužbama za nezakonitu deportaciju ukrajinske dece.

U saopštenju, Kan kaže da je "ljudski uticaj ovih zločina takođe bio jasan tokom njegove poslednje posete Ukrajini“.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

 

- Dok sam bio tamo, posetio sam jedan od staračkih domova iz kojih su navodno odvedena deca, blizu trenutnih frontova sukoba. Izveštaji onih koji su brinuli o ovoj deci i njihovi strahovi o tome šta se s njima dogodilo, podvlačili su hitnu potrebu za delovanjem. Moramo osigurati da oni koji su odgovorni za navodne zločine budu pozvani na odgovornost i da se deca vrate svojim porodicama i zajednicama.

- Ne možemo dozvoliti da se deca tretiraju kao da su ratni plen - navodi se.

„Postoje dokazi o ilegalnom premeštanju stotina ukrajinske dece“

Ruska prisilna deportacija ukrajinske dece na teritoriju pod njenom kontrolom predstavlja ratni zločin, rekli su juče istražitelji UN-a.

UN-va istražna grupa o Ukrajini saopštila je da postoje dokazi o ilegalnom premeštanju stotina ukrajinske dece u Rusiju.

Prema podacima ukrajinske vlade, broj dece koja su prisilno odvedena u Rusiju iznosi 16.221, prenosi Index.hr.

Daju ukrajinskoj deci rusko državljanstvo

- Rusija je uvela politike poput dodele ruskog državljanstva i smeštaja dece u udomiteljske porodice kako bi stvorila okvir u kojem bi neka deca mogla trajno ostati u Rusiji - navodi se u izveštaju.

Hjuman Rajts Voč je dokumentovao rusko prisilno premeštanje dece iz ukrajinskih ustanova za smeštaj dece, o čemu su izvestili pre nekoliko dana.

Prema njihovim podacima, samo iz takvih ustanova hiljade dece su odvedene u Rusiju ili na područja pod kontrolom ruskih snaga.

U septembru su Ujedinjene nacije raspravljale o navodima da su ruske snage poslale ukrajinsku decu u Rusiju na usvajanje u sklopu šireg programa prisilnog preseljenja i deportacije.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading