ŠTA SE KRIJE IZA POTERNICE MKS ZA PUTINOM!? Kakvu poruku ovim šalje Zapad i šta će posle svega biti sa Ukrajinom!

Autor:

Svet

17.03.2023

19:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Politički analitičar Branko Radun saglasan je sa tim da najrazvijenijim zapadnim zemljama rat u Ukrajini i te kako odgovara, prevashodno iz ekonomskih razloga, a pojedine države, kako je rekao, Putinu bi zbog ove invazije trebalo i spomenik da podignu.

ŠTA SE KRIJE IZA POTERNICE MKS ZA PUTINOM!? Kakvu poruku ovim šalje Zapad i šta će posle svega biti sa Ukrajinom!

Foto: Tanjug/AP

Međunarodni krivični sud (MKS) u Hagu izdao je nalog za hapšenje predsednika Vladimira Putina zbog navodnog ratnog zločina protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (dece) sa okupiranih područja Ukrajine Ruskoj Federaciji”.

Ono što upada u oči jeste da se poternica za ruskim predsednikom raspisuje upravo u trenutku dok su zapadnim silama "puna usta priča" o neophodnosti mirovnih pregovora i okončanja rata u Ukrajini. I sad se, posle najnovije vesti iz Haga, nameće pitanje da li zapad zaista želi okončanje sukoba u Ukrajini i pomirenje Putina i Zelenskog, kad su ruskog predsednika totalno onemogućile da na pregovore bilo gde i ode, a da ne bude uhapšen istog trenutka čim stupi na teritoriju druge države.

Podsećamo, čak 123 zemlje su potpisnice Rimskog statuta o MKS i sve su dužne da Vladimira Putina uhapse istog trenutka čim stupi na njihove tlo. Teško je očekivati i može se samo zamisliti pod kojim pritiskom bi se našle čak i one države koje nisu stavile paraf na ovaj dokument a koje bi se drznule da ruskom predsedniku ukažu gostoprimstvo.

Republika

Foto: Medija centar Beograd

Branko Radun

 

Samim tim, više je i nego očigledno da Zapad želi mir u Ukrajini samo deklarativno, ali zapravo u praksi to tako i ne izgleda.

Politički analitičar Branko Radun saglasan je sa tim da najrazvijenijim zapadnim zemljama rat u Ukrajini i te kako odgovara, prevashodno iz ekonomskih razloga, a pojedine države, kako je rekao, Putinu bi zbog ove invazije trebalo i spomenik da podignu.

- Činjenica je da Americi i Britaniji ovaj rat odgovara, Nemačkoj i Francuskoj manje, ali i činjenica je da je MKS uvek bio instrument u rukama zapadne politike i političkih moćnika. Setite se samo da je u jeku rata 1999. godine i protiv Slobodana Miloševića bila podignuta optužnica, mislite li da je to bilo slučajno - kaže Radun i nastavlja:

- Vi i sami vidite da Amerika pregovore između Rusije i Ukrajine ne pominje, o tome samo EU priča, a ta EU je, posle sankcija Rusiji, potpuno postala energetski zavisna od Amerike, koja im prodaje gas po znatno višoj ceni nego što je to radila Rusija. I Nemačka i Francuska su, recimo, gas od Rusije dobijale po povlašćenim cenama, a pogledajte koliko ga sad plaćaju Amerikancima. Čim neko postane zavistan od jedne osobe ili jedne države, on gubi autoritet i tamo gde ga je nekad imao, a upravo se to dešava sad najrazvijenijim evropskim državama, poput Francuske i Nemačke koje moraju da rade kako im Amerika kaže. Da ne pričamo koliko Amerika profitira na oružju, ali taj profit je mali u odnosu šta dobija ostalim - priča Radun i dodaje:

Država u koje Putin ne sme da uđe - među njima i Srbija

Među njima su 33 afričke, 19 azijsko-pacifičkih, 18 istočno-evropskih i 28 latinsko-američkih i karipskih, kao i 25 zapadnoevropskih i drugih država.

Zemlje potpisnice su: Albanija, Andora, Antigva i Barbuda, Argentina, Australija, Austrija, Avganistan, Bangladeš, Barbados, Belgija, Belize, Benin, Bolivija, BiH, Bocvana, Brazil, Bugarska, Burkina Faso, Kabo Verde, Kambodža, Kanada, Centralnoafrička Republika, Čad, Čile, Kolumbija, Komorska ostrva, Kongo, Kukova ostrva, Kostarika, Obala Slonovače, Hrvatska, Kipar, Češka, Kongo, Danska, Džibuti, Dominika, Dominikanska Republika, Ekvador, El Salvador, Estonija, Fidži, Finska, Francuska, Gabon, Gambija, Gruzija, Nemačka, Gana, Grčka, Grenada, Gvatemala, Gvineja, Gvajana, Honduras, Mađarska, Island, Republika Irska, Italija, Japan, Jordan, Kenija, Kiribati, Letonija, Litvanija, Lesoto, Luksemburg, Liberija, Lihtenštajn, Madagagaskar, Malta, Mongolija, Malavi, Maršalska ostrva, Crna Gora, Maldivi, Maurucijus, Mali, Meksiko, Namibija, Nauru, Niger, Nigerija, Holandija, Severna Makedonija, Novi Zeland, Norveška, Panama,Paragvaj, Peru, Poljska, Portugal, Južna Koreja, Moldavija, Rumunija, Sveti Kits i Nivis, Sveta Lucija, Sveti Vincent i Grenadini, Samoa, San Marino, Senegal, Srbija, Sejšeli, Sijera Leone, Slovačka, Slovenija, Južna Afrika, Španija, Plaestina, Surinam, Švedska, Švajcarska, Tadžikistan, Istočni Timor, Trinidad i Tobago, Tulis, Uganda, Velika Britanija, Tanzanija, Urugvaj, Vanuatu, Venecuela i Zambija.

- Dakle, Amerika treba da podigne Putinu spomenik i ona to i sama zna. Profitirali su i ekonomski, i vojno i politički. Znaju to i ostali, pa Nemačka i Francuska kao vodeće zemlje EU bi da pregovaraju, ali ovim šalju poruku da ne bi sa Putinom. Njima Rusija treba, ne samo zbog energenata, već i industrijskih sirovina (...), trebe užasne gubitke.  Sve u svemu, najmoćnijem odgovara da se rat nastavi i može se reći da je raspisivanje poternice za Putinom način da se on produži - zaključuje Radun.

Bonus video:

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading