RUS PLIVAO OD KRIMA KA ODESI DA SE PRIDRUŽI UKRAJINSKOJ VOJSCI! Optužen za izdaju!

Autor:

Svet

04.03.2023

06:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Muškarac je osuđen jer je pokušao da preliva od Krima do Odese kako bi se pridružio ukrajinskoj vojsci u obrani zemlje.

RUS PLIVAO OD KRIMA KA ODESI DA SE PRIDRUŽI UKRAJINSKOJ VOJSCI! Optužen za izdaju!

Foto: Tanjug/AP, Twitter/olex_scherba

Vrhovni sud Krima, koji je pod kontrolom Rusije, osudio je 40-godišnjeg stanovnika Sankt Peterburga na šest godina zatvora.

Muškarac je osuđen jer je pokušao da preliva od Krima do Odese kako bi se pridružio ukrajinskoj vojsci u obrani zemlje, piše Meduza.

Istražitelji su utvrdili kako je muškarac, čije ime nije otkriveno, prošle godine kontaktirao jedinicu sastavljenu od dobrovoljaca koja radi na regrutiranju Rusa i njihovom slanju u Ukrajinu. Prvo je pokušao da pređe u Ukrajinu iz Brjanske oblasti, ali nije uspio. Potom je otputovao na Krim, gde je odlučio da pokuša da dođe do Odese plivajući tamo. 

Uhvaćen je nakon dva dana plivanja

Kupio je ronilačko odelo, ručni kompas, podvodnu lampu  i drugu opremu. Krenuo je da pliva 6. avgusta, a kod sebe je imao maskirno odelo, borbene čizme i "druge stvari koje je nabavio za prelazak na neprijateljsku stranu", navodi RAPSI, ruska novinska agencija za pravne i pravosudne informacije.

Sud je naveo kako je "optuženi koristio različite tehnike plivanja i odmora u vodi, poduzimajući mere za očuvanje tajnosti, izbegavajući moguće presretanje njegovih nezakonitih aktivnosti od strane graničnih vlasti Ruske Federacije".

Ipak, 8. avgusta je uhvaćen i ukrcan na brod ruske granične straže u blizini sela Olenivka, u zapadnom Krimu.

Sud je proglasio stanovnika Sankt Peterburga krivim za planiranje izdaje i pokušaj prijelaza ruske granice bez dopuštenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading