PUTIN PRIGOŽINU "REŽE KRILA"! Pojavila se uputstva: Ne pominjite njega i Vagner!

Autor:

Svet

14.02.2023

11:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vagner grupa je postala sve važnija tokom rata u Ukrajini.

PUTIN PRIGOŽINU "REŽE KRILA"! Pojavila se uputstva: Ne pominjite njega i Vagner!

Foto: Tanjug/AP

Tokom rata Vagner je počeo sve više da se pominje. U početku je to bila plaćenička grupa koja, zajedno sa regularnom ruskom vojskom i raznim paravojnim jedinicama, deluje u Ukrajini.

Tokom rata, postali su sve važniji, dok je njihov šef Jevgenij Prigožin postao ličnost o čijem je velikom uticaju u Moskvi počelo da se svakodnevno piše.

Vagner grupa odigrala je najvažniju ulogu u napadima na Bahmut, grad koji Rusi od jeseni bezuspešno pokušavaju da osvoje. Poslednjih dana i britansko Ministarstvo odbrane priznaje da su ruske snage predvođene Vagnerovcima zabeležile značajne uspehe.

Prigožin je iskoristio uspehe kod Bahmuta, a posebno kod grada Soledara, koji su Vagnerovci osvojili za Putina, da ojača svoj uticaj u Rusiji. Više puta je kritikovao Ministarstvo odbrane i ruski vojni vrh. Stalno se spekulisalo da je upravo on želeo da zvanično dobije značajniju ulogu u ruskoj vojnoj hijerarhiji.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin i Jevgenij Prigožin

Ali izgleda da je Putin preduzeo korake da ukroti grupu plaćenika.

Sergej Markov, bivši savetnik Kremlja koji je i dalje blizak vlastima, rekao je agenciji Rojters da je Kremlj dobio Prigožinovo obećanje da neće formirati sopstveni politički pokret ili se pridružiti političkoj partiji bez uputstava ruskih vlasti.

Markov je opisao Prigožina kao osobu koja je izuzetno sklona sukobima. On je dodao da veruje da je Putin održao sastanak sa Prigožinom na kome ga je zamolio da smanji javnu kritiku vlade.

Markov dodaje da smatra da je Prigožinu obećana vojna pomoć, ali pod uslovom da napusti politiku i da se ne meša u političke borbe.

Na zvaničnom sajtu Kremlja nema pomena o ovom sastanku, piše Skaj njuz. Međutim, ima ljudi koji su tome, kako kaže, prisustvovali i pisali o tome na društvenim mrežama.

Prošle nedelje Prigožin je u jednom intervjuu rekao da nema političkih ambicija. Markov smatra da se Kremlj plaši Prigožina i smatra ga veoma nezgodnim.

Uputstva državnim medijima: Ne pominjite Vagner!

Tokom vikenda, na društvenim mrežama pojavio se nešto što izgleda kao dokument sa uputstvima za državne medije iz Kremlja.

U dokumentu se savetuje novinarima da ne pominju Prigožina i Vagner.

Dmitrij Alperovič, predsednik američkog istraživačkog centra Silverado Polici Accelerator, rođen u Rusiji, rekao je da oseća da se Prigožinov manevarski prostor smanjuje.

- Prigožinova zvezda bledi. Otišao je predaleko u kritici vojske i drugih elita. Sada mu se šišaju krila - rekao je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading