ZELENSKI U PARIZU NA SASTANKU SA ŠOLCOM I MAKRONOM! Da li postoji nemačko-francuski plan i za Ukrajinu i evo šta su lideri dve zemlje EU obećali!

Autor:

Svet

08.02.2023

23:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zelenskog je na pisti pozdravio francuski ministar odbrane Sebastijan Lekornu.

ZELENSKI U PARIZU NA SASTANKU SA ŠOLCOM I MAKRONOM! Da li postoji nemačko-francuski plan i za Ukrajinu i evo šta su lideri dve zemlje EU obećali!

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski stigao je na aerdorom Orli u Parizu, objavila je francuska vlada.

Zelenskog je na pisti pozdravio francuski ministar odbrane Sebastijan Lekornu, a potom je otiša na sastanak s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, koji je takođe večeras stigao u Pariz.

- Podržavamo Ukrajinu, pružili smo joj finansijsku, humanitarnu i vojnu podršku, uz pomoć teške artiljerije, protivvazdušne odbrane i, odnedavno, snabdevanjem tenkova. To ćemo činiti dokle god bude potrebno - rekao je Šolc tokom zajedničke izjave za štampu koja je emitovana na zvaničnom nalogu Jelisejske palate na Tviteru.

Zauzvrat, Zelenski je zamolio Makrona i Šolca da Kijevu dostave avione i teško naoružanje "što je pre moguće".

- Što pre Ukrajina dobije teško naoružanje velikog dometa, što pre naši piloti dobiju avione, pre će se završiti agresija i moći ćemo da se vratimo miru u Evropi - rekao je on.

Lideri će razgovore nastaviti tokom večere iza zatvorenih vrata.

Sastanak u Jelisejskoj palati održava se uoči samita EU u četvrtak u Briselu.

Da podsetimo, Zelenski je danas posetio London i od britanskog parlamenta zatražio da odobri slanje borbenih aviona Ukrajini. Predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su Ukrajina i Velika Britanija postigle dogovor o "snažnom obrambenom paketu".

- Dogovorili smo značajan broj oklopnih vozila i snabdevanje dalekometnim oružjem. I dogovorili smo se da počnemo da obučavamo ukrajinske pilote - objavio je Zelenski na svom Telegramu.

Ova objava dolazi nakon što je Zelenski prvi put posetio Ujedinjeno Kraljevstvo od ruske invazije na njegovu zemlju.

- Verujem da je ovo naš jasan signal – Ukrajine i Ujedinjenog Kraljevstva – da zajedno ne samo da idemo nego ćemo ići do kraja, do zajedničke pobede - rekao je.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading