ZELENSKI SE OKRENUO PROTIV ČOVEKA KOJI GA JE DOVEO NA VLAST! Racija u kući najozloglašenijeg UKRAJINSKOG OLIGARHA! Finansirao AZOV i gajio AJKULE!

Autor:

Svet

03.02.2023

21:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Ukrajini je izvršena racija u kuću zloglasnog "oligarha vojskovođe" optuženog da drži ajkule u svojoj kancelariji kako bi zastrašio neprijatelje.

ZELENSKI SE OKRENUO PROTIV ČOVEKA KOJI GA JE DOVEO NA VLAST! Racija u kući najozloglašenijeg UKRAJINSKOG OLIGARHA! Finansirao AZOV i gajio AJKULE!

Foto: Tanjug/AP

Ihor Кolomojski je nekada važio za jednog od najmoćnijih ljudi Ukrajine, sa većinskim udelom u naftnim kompanijama, velikoj banci i TV kanalu koji je pokrenuo glumačku karijeru Volodimira Zelenskog pre nego što je ušao u politiku.

 

On je uslikan u trenerci i papučama u svojoj rezidenciji u stilu lovačke kuće u blizini grada Dnjepra u sredu ujutru, dok su agenti bezbednosnih službi vršili pretres.

 

SBU, ukrajinska služba bezbednosti, nije komentarisala raciju, ali neimenovani zvaničnici citirani u ukrajinskim medijima rekli su da je ona deo istrage o navodima da je Кolomojski proneverio oko milijardu funti od dve naftne kompanije.

Kolomojski, koji je dugo negirao da je počinio bilo kakvo krivično delo, u jednom trenutku je imao udeo u obe firme koje od novembra kontroliše država, pod zakonom o vanrednom stanju.

On je osumnjičen i za izbegavanje plaćanja carine.

Кolomojski se smatra zaslužnim za pobedu Zelenskog na predsedničkim izborima 2019, jer ga je podržao svojom medijskom imperijom tokom kampanje. Ukrajinski predsednik negira da ga je podržavao tajkun.

Republika

Foto: Printskrin/Youtube

Ihor Кolomojski

 

Ovaj 59-godišnji oligarh je tokom godina negovao imidž zlikovca iz filmova o Džejmsu Bondu, piše britanski "Telegraf". Navodno je držao akvarijum sa ajkulama u svojoj kancelariji kako bi zastrašio posetioce.

Jednom je pokušao nasilno da preuzme čeličanu tako što je rasporedio "stotine unajmljenih buntovnika" naoružanih motornim testerama i bejzbol palicama, navodi "Forbs". A prema drugom izveštaju, on je prethodno napunio kovčezima recepciju rivalske ruske naftne kompanije.

Uprkos višestrukim korupcionaškim skandalima i njegovim verbalnim napadima na novinare, Кolomojski se do ove nedelje nije suočio sa pritiskom vlade, uglavnom zato što su ga često hvalili zbog toga što je 2014. pomogao u borbi protiv prokremljskih separatista u istočnoj Ukrajini.

Ubrzo nakon što je imenovan za guvernera Dnjepra u proleće 2014. godine, Кolomojski je preusmerio deo svog bogatstva za angažovanje i obučavanje dobrovoljaca za borbu protiv separatista u Donbasu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

 

Biznismen je pomagao da se finansira Azov, dobrovoljački bataljon poznat po svojoj sklonosti krajnjoj desnici.

Bogatstvo oligarha počelo je da se osipa 2021. godine kada ga je Amerika sankcionisala zbog "značajne korupcije" tokom njegovog mandata na funkciji guvernera Dnjepra.

Sankcije su viđene kao pokušaj Vašingtona da odvrati Zelenskog od uticaja moćnih oligarha.

Zelenski je izvršio pritisak na oligarhe nekoliko meseci pre ruske invazije kada je u novembru 2021. godine predstavio zakon kojim im se zabranjuje da poseduju većinske udele u strateškim sektorima privrede.

Prošlog leta Zelenski je navodno oduzeo ukrajinsko državljanstvo Кolomojskom, otvorivši mu put za izručenje Americi gde se vodi istraga protiv njega zbog pranja novca.

Čini se da je upad u kuću Кolomojskog deo velike akcije protiv korupcije, jer su ukrajinski istražitelji u sredu takođe otkrili optužbe za korupciju protiv najvišeg carinika u Кijevu, dok će se bivši visoki zvaničnik u ministarstvu odbrane suočiti sa optužbama za proneveru.

Odvojene racije izvedene su u poreskoj službi i kući Arsena Avakova, ministra unutrašnjih poslova od 2014. do 2021. godine. SBU je saopštila da se obračunava sa "ljudima čiji potezi nanose štetu bezbednosti države u nizu oblasti".

Republika

Foto: Printskrin/Youtube

Ihor Кolomojski 

 

- Svaki kriminalac, koji se usuđuje da nanese štetu Ukrajini, naročito u ratnim uslovima, mora jasno da razume da ćemo mu staviti lisice na ruke - rekao je šef ukrajinske bezbednosne službe Vasil Maljuk na zvaničnom Telegram kanalu.

U obraćanju prije racija, Zelenski je aludirao na nove anti-korupcione mere uoči samita Evropske unije u petak, na kojem se očekuje da Kijev zatraži čvrste korake ka članstvu u EU.

- Pripremamo nove reforme u Ukrajini. Reforme koje će na mnoge načine promeniti društvenu, pravnu i političku realnost, čineći je humanijom, transparentnijom i efektnijom - rekao je ukrajinski predsednik.

Zelenski je rekao da njegova administracija planira da uvede neke nove promene kao deo pokušaja da se nastavi sa brzim i složenim pregovorima koji bi Ukrajini obezbedili članstvo u EU.

Deset visokorangiranih ukrajinskih zvaničnika podnelo je ostavku prošle nedelje u okviru čistke, uključujući zamenika šefa kabineta predsednika Zelenskog Кirila Timošenka.

Zelenski će 3. februara biti domaćin samita Ukrajine i EU u Kijevu gde će se razgovarati o najranijem početku pregovora o pristupanju Ukrajine bloku.

Samit između EU i Ukrajine dogovoren je pre mesec dana, kada je predsednik Zelenski razgovarao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

(Republika/Blic)

Bonus video:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading