OTKUCAVA SAT SUDNJEG DANA! 90 sekundi do ponoći, jedno pitanje ima krucijalan značaj: MOŽE LI SE VREME VRATITI UNAZAD! (VIDEO)

Autor:

Svet

27.01.2023

13:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjaci apeluju da se što pre nešto uradi kako bi se sat vratio unazad.

OTKUCAVA SAT SUDNJEG DANA! 90 sekundi do ponoći, jedno pitanje ima krucijalan značaj: MOŽE LI SE VREME VRATITI UNAZAD! (VIDEO)

Foto: Printscreen YT

Grupa atomskih naučnika koja radi za časopis "Bilten atomskih naučnika" pomerila je u utorak sat Sudnjeg dana za 10 sekundi unapred kako bi pokazali stav grupe o tome koliko se svet ubrzano kreće ka propasti.

Sat, koji se ažurira svakog januara, dizajniran je da upozori ljude na pretnje njihovom postojanju, uključujući nuklearni rat, klimatske promene i biotehnologiju.

On je sada pomeren sa 100 na 90 sekundi do ponoći. To je prvi put da je sat ažuriran otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara, prenosi Tajm.

Republika

Foto: shutterstock

Sat sudnjeg dana

Sat Sudnjeg dana otkucava još od 1947. Sat je od tada ažuriran 24 puta. Što se više kazaljke na satu približavaju ponoći, to se čovečanstvo navodno bliži samouništenju.

Pored procene rizika od nuklearnog rata, naučnici uključuju i opasnosti od klimatskih promena, biološkog oružja i još mnogo toga.

- Živimo u vremenu opasnosti bez presedana, a vreme Sudnjeg dana odražava tu realnost - rekla je u utorak Rejčel Bronson, predsednica i izvršna direktorka Biltena.

- 90 sekundi do ponoći je najbliže što je sat ikada bio podešen i to je odluka koju naši stručnjaci ne shvataju olako. Vlada SAD, njeni NATO saveznici i Ukrajina imaju mnoštvo kanala za dijalog. Pozivamo lidere da ih sve istraže u njihovoj najvećoj mogućnosti da vrate vreme unazad - dodala je Bronson.

 

 

Istorija sata Sudnjeg dana

Naučnici u Biltenu ažuriraju Sat Sudnjeg dana svakog januara. Sat je počeo u sedam minuta do ponoći 1947. godine i nije pomeren sve do 1949., kada je pomeren na tri minuta kada je Sovjetski Savez testirao svoju prvu atomsku bombu.

Godine 1991., sat je imao najdalje vreme od katastrofe kada je postavljen na 17 minuta do ponoći.

Kazaljke na satu su se nedavno približile katastrofi 2020. godine, na 100 sekundi do ponoći, zbog geopolitičkih tenzija i klimatskih kriza.

Ban-Ki Mun, bivši U.N. Generalni sekretar je tada pomogao da se otkrije i dodao: "Lideri nisu obratili pažnju na upozorenja Sata Sudnjeg dana 2020. Svi mi nastavljamo da plaćamo cenu".

Sat je ostao na 100 sekundi 2021. i 2022. Odluke o pomeranju kazaljki na satu se oslanjaju na Biltenov odbor za nauku i bezbednost koji se konsultuje sa stručnjacima iz oblasti nauke, tehnologije i procene rizika organizacije, uključujući dobitnike Nobelove nagrade, naučnike i analitičare politike .

Šta se dešava ako sat otkuca ponoć?

Sat nikada nije stigao do ponoći, a Bronson se nada da nikada i neće.

- Kada sat otkuca ponoć, to znači da je došlo do neke vrste nuklearne razmene ili katastrofalne klimatske promene koja je uništila čovečanstvo. Nikada zaista ne želimo da dođemo dotle - rekla je ona.

Devedeset sekundi do ponoći

Bulletin of the Atomic Scientists je u saopštenju od utorka objasnio da odluka o pomeranju kazaljki na satu u velikoj meri potiče od ruske invazije na Ukrajinu koja je počela pre skoro godinu dana i povećanog rizika od nuklearne eskalacije.

Grupa je takođe bila pod uticajem klimatske krize i "sloma globalnih normi i institucija“ potrebnih za borbu protiv rizika napredne tehnologije i bioloških pretnji poput Kovida-19.

Uzeo se u obzir rizik od nuklearne eskalacije između SAD i Rusije. Takođe, primećuje se kako su Kina, Severna Koreja, Iran i Indija takođe proširile svoje nuklearne kapacitete poslednjih godina.

Klimatska kriza je takođe bila ključna briga zbog porasta emisija ugljenika i ekstremnih vremenskih pojava.

Bilten je takođe zabrinut zbog "sajber dezinformacija" i njihove pretnje demokratiji, kao i zaraznih bolesti i biobezbednosti.

- Sat sudnjeg dana oglašava alarm za celo čovečanstvo. Nalazimo se na ivici provalije. Ali naši lideri ne deluju dovoljnom brzinom ili razmerom da obezbede mirnu planetu koja je pogodna za život - rekla je Meri Robinson, predsedavajuća nevladine organizacije The Elders.

- Nauka je jasna, ali nedostaje politička volja. Ovo se mora promeniti 2023. ako želimo da sprečimo katastrofu. Suočavamo se sa višestrukim, egzistencijalnim krizama. Liderima je potreban krizni način razmišljanja - poručila je ona.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading