NARKO-INVAZIJA: Kako su karteli obučavali albanske bande da "preplave" Britaniju kokainom - sve uz pomoć TAJNE MREŽE

Autor:

Svet

24.01.2023

09:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Albanske bande vladaju podzemljem droge u Velikoj Britaniji - od Londona i Mančestera do Škotske.

NARKO-INVAZIJA: Kako su karteli obučavali albanske bande da "preplave" Britaniju kokainom - sve uz pomoć TAJNE MREŽE

Foto: Instagram, Shutterstock

Albanske bande vladaju tržištem droge

Narko-bosovi kartela obučili su albanske gangstere kako da "preplave" Veliku Britaniju kokainom nakon što su uspostavili "ključne tajne veze", otkrio je ekspert.

Albanske bande vladaju podzemljem droge u Velikoj Britaniji - od Londona i Mančestera do Škotske - ali su naučile brutalne trikove trgovine nakon što boravka u Latinskoj Americi pre više od jedne decenije.

Tamo su uspostavili tajnu mrežu – slali sopstvene "ambasadore“ da stalno žive i održavaju zalihe kokaina, otkrio je stručnjak.

Godinama nakon što su prvi put kročile u Meksiko i Kolumbiju, bande su iskoristile svoje kontakte da oponašaju dugogodišnji uspeh italijanske mafije.

Britanija je postala toliko unosno tržište za kokain da su "slobodnjaci“ u Latinskoj Americi u krvavoj konkurenciji za posredničke poslove između kartela i britanskih bandi.

Ekspert za narko bande rekao je za The Sun: "Njihova mreža je uspešna. Uprkos nekim ubistvima, i dalje je veoma uspešna".

- Činjenica da vidimo dosta pošiljki koje stižu u Evropu nad kojom su Albanci imali kontrolu pokazuje da je u funkciji. To je čvrsta i dobro uspostavljena veza između Albanaca i kartela.

Krv na ulicama

Ali dok im džepove puni gotovina - krvave bitke bandi "prelile" su se na ulice Londona.

Prošle nedelje dvoje dece je upucano u zastrašujućem napadu iz vatrenog oružja na sahrani u blizini stanice Euston u centru Londona.

Ožalošćeni ispred crkve, odajući počast Kolumbijki Fresiji Kalderon (50) i njenoj ćerki Sari Sančez (20), vrisnuli su od užasa kad je napadač otvorio vatru iz crne Tojote, ranivši četiri žene i dvoje dece.

Foto: Nigel Farage/ Twitter printscreen

Albanci u Londonu

Napad je kasnije povezan sa kolumbijskim narko-kartelima nakon što se ispostavilo da je Fresija nekada bila udata za osuđenog člana ozloglašene bande.

Njen bivši muž, Karlos Arturo Sančez-Koronado, osuđen je 2009. godine na zatvorsku kaznu jer je pomogao britanskoj ekipi da pere novac za kolumbijski kartel u dolini Notre.

Veruje se da je umro u Južnoj Americi prošle godine u 56. godini, nakon što se vratio kući po puštenju na slobodu.

Ekspert za bande je rekao da je prisustvo Albanaca u Latinskoj Americi počelo kada su migrirali u Italiju nakon pada komunističkog režima 1990-ih.

Tamo su saznali kako su Italijani imali jake veze sa narko kartelima, pre nego što su se preselili u Latinsku Ameriku kasnih 2000-ih da bi stvorili svoje.

Oni dogovaraju poslove između bandi i kartela, uključujući količine i troškove, i organizuju transport droge u Evropu.

Ekspert je rekao da su, čim je uspostavljena ova mreža dobavljača, albanske bande u Britaniji i ostatku Evrope mogle da kontrolišu tržište, prodaju jeftinije i prodaju više.

Narko-invazija

Njihov odnos sa Albancima u Latinskoj Americi, a samim tim i sa kartelima, postao je tako dobro uspostavljen da sada deluju kao "zaštitna vrata" za drogu u Britaniji.

Republika

Foto: Tanjug/Profimedia

Kokain, droga

Šalju im se pošiljke, a zatim njima snabdevaju druge britanske bande, preplavljujući ulice Velike Britanije kokainom.

Albanci u Latinskoj Americi se čak smatraju "ambasadorima“ bandi u Velikoj Britaniji, rekao je ekspert.

Dodao je: "Ovi ljudi delaju kao posrednici između kartela i kriminalnih organizacija u Evropi i Velikoj Britaniji."

Zahvaljujući vezama u Latinskoj Americi, bande u Britaniji postaju sve jače.

Stručnjak je rekao: "Za njih je ključno da imaju zalihe. Sve dok imaju zalihe, odmah ih prodaju. Oni sada imaju reputaciju dobrih prodavaca među klijentima u Velikoj Britaniji.“

I teško je prekinuti ovu mrežu jer su albanske bande u Britaniji poslednja tačka lanca.

Obično se brokeri u Latinskoj Americi trude da dostave velike količine kokaina u evropske luke, uključujući Holandiju, Belgiju i Španiju.

Odatle se droga stavlja u kamion i šalje bandama u Britaniji.

Foto: MUP

Kokain

Ko "popravlja" kartele?

U međuvremenu, Telegraf je izvestio kako su neki preostali članovi kartela Kali ostali zarobljeni u Evropi i ponovo se prodali kao "slobodnjaci" koji "popravljaju" bande.

Izvor je za list rekao: "Ovi "popravljači" su ključni za bande, jer bi bez njih bilo veoma teško brzo pristupiti svim kriminalnim uslugama koje su vam potrebne, poput lažnih dokumenata, pranja novca, lažnih kompanija“.

Dodali su: "Oni uključuju bivše članove kartela Kali, koji su veoma poštovani jer je kartel bio sofisticiraniji od svojih rivala. Bili su poznati kao KGB kolumbijskih kartela.

Zahvaljujući kartelima, "jeftini i brzi" britanski poslovni model Albanaca je doveo do toga da dominiraju trgovinom drogom nadmašujući konkurente, radeći sa lokalnim bandama i izbegavajući besmisleno krvoproliće.

Tokom dve decenije uspeha videli su se albanski narko-bosovi kako troše svoj prljavi novac na luksuzni način života - sportsku dizajnersku odeću, dok voze ferarije i bentlije.

Jedna od najozloglašenijih bandi koje su se podigle je Hellbanianz, čije je sedište na imanju Gaskojn u Barkingu, u istočnom Londonu.

Za razliku od drugih ekipa, banda voli da bude u centru pažnje i postala je poznata po svojim blistavim muzičkim spotovima na društvenim mrežama koji ih prikazuju okružene gomilama novca, nakita i fleš motora.

Republika

Foto: MUP RS

Kokain u vrećama

Smatra se da Hellbanianz svake godine trguje drogom vrednom više miliona funti u Velikoj Britaniji.

Uspon do vrha

Hiljade Albanaca stiglo je u Veliku Britaniju krajem 1990-ih i početkom 2000-ih tokom izbegličke krize.

Prvo su ostavili trag u Soho-ovoj trgovini seksualnim uslugama, gde su veterani Met detektiva bili šokirani rutinskim nasiljem koje se dešavalo ranjivim devojkama koje su kontrolisali.

Policijski izvori su ispričali kako su se početkom 2000-ih borili protiv jamajčanskih i kineskih narko-bandi za kontrolu nad Londonom, da bi potom prodrli na sve nivoe britanske trgovine kokainom vredne 5 milijardi funti.

Stručnjak je rekao: "Albanske narko-bande su svuda u Velikoj Britaniji, ali ne i u Liverpulu. Lokalne bande štite Liverpul i neće ih pustiti unutra. Upozoreni su. Geografski su verovatno najjači u severnom i istočnom Londonu. Posle toga su veliki u Mančesteru."

Međutim, bivši prevarant iz Liverpula sugerisao je da je samo pitanje vremena kada će Albanci krenuti na lučki grad.

Ekspert je rekao da mnogi od gangstera koriste svoje bogatstvo da postave farme kanabisa i bezbednosne firme da rade kao izbacivači u Velikoj Britaniji.

Republika

Foto: MUP Srbije

Kanabis

Često angažuju mlade dečake da brinu o njihovim farmama i gledaju kako se gotovina kotrlja daleko od očiju policije.

On je objasnio: "Što se tiče firmi za obezbeđenje, Albanci će postaviti "vratare" u noćni klub koji koriste dileri droge. Oni će pomoći dilerima da prodaju u bezbednom okruženju, a zauzvrat će dobiti naknadu. To je način na koji to funkcioniše. Tako da su zaradili mnogo novca u protekle dve decenije. Članovi albanske bande vole da troše svoj novac na fleš automobile kao što su Ferari, Lamborgdžini, Rols Rojs i Bentlii.

- Ključna stvar je da imaju personalizovane registarske tablice. Svi oni uzimaju kokain i vole lepe odmore u Španiji i Dubaiju.

Kertis i karteli

Prošle godine je iz zatvora izašao narko-bos Kertis Voren. Ranije je ova situacija opisana kao odgovor Velike Britanije na kolumbijskog kralja kokaina Pabla Eskobara.

I navodno je bio među prvim britanskim gangsterima koji su uspostavili direktnu vezu sa latinoameričkim kartelima.

A 1991. je sam otišao u Venecuelu sa kolegom narkodilerom Brajanom Čaringtonom da uveze 500 kg kokaina, zapečaćenog u olovnim polugama.

Kontakti sa carine su mu unapred dali informacije o proverama kako bi mogao da izbegne otkrivanje droge.

To je postala jedna od najvećih isporuka droge koja je ušla u Britaniju i donela je Vorenu 87 miliona funti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading