ALBANSKA MAFIJA KONTROLIŠE TRŽIŠTE KOKAINA U VELIKOJ BRITANIJI: Svaki deseti zatvorenik Albanac

Autor:

Svet

15.01.2023

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Već dve decenije albanski kriminalci kontrolišu tržište kokaina u Velikoj Britaniji, a jedini izuzetak je Liverpul, prenosi engleski "San".

ALBANSKA MAFIJA KONTROLIŠE TRŽIŠTE KOKAINA U VELIKOJ BRITANIJI: Svaki deseti zatvorenik Albanac

Foto: Tanjug/AP

Ilustracija

Neimenovani stručnjak koji se bavi kriminalnim bandama rekao je da su albanski gangsteri verovatno najjači u severnom i istočnom Londonu, a da su veoma snažni i u Mančesteru.

"Albanski kriminalni klanovi su svuda u Velikoj Britaniji, ali ne mogu da uđu u Liverpul koji drže lokalni kriminalci", tvrdi stručnjak za "San".

Među albanskim klanovima se ističu Helbenijanz iz istočnog Londona, koji se na Instagramu hvale skupocenim kolima, oružjem i velikim sumama novca.

Policija je 2020. godine razbila aplikaciju za šifrovanu komunikaciju "Enkročet" i uhapsila mnoge trgovce drogom iz Liverpula.

"Liverpulski kriminalni klanovi su sada oslabljeni, a to bi moglo da motiviše Albance da pokušaju da preuzmu kontrolu i nad ovim lučkim gradom koji predstavlja ogromno tržište za kokain", navodi stručnjak.

Albanske kriminalne organizacije, prema Nacionalnoj agenciji za kriminal (NCA), britanskoj agenciji za nacionalnu bezbednost, upravljaju velikim delom tržišta kokaina u zemlji, s prometom od oko šest milijardi funti.

Prema vladinim podacima, organizovani kriminal košta oko 37 milijardi funti svake godine nacionalnu ekonomiju Ujedinjenog Kraljevstva. Međutim, ovaj broj predstavlja samo delimičnu sliku fenomena, jer ne uzima u obzir novac koji je opran i na taj način plasiran u legalnu ekonomiju prodajom niza dobara.

Kako je albanska mafija uspela da zauzme istaknuto mesto u kriminalnom okruženju Velike Britanije?

Istorija njihovog naseljavanja može da se prati od 1990-ih i često se povezuje sa krizom na Kosovu. Prema britanskim istražiteljima, tokom tih godina mnoge izbeglice koje su stigle do britanske granice tražeći azil bili su albanski državljani koji su se identifikovali kao da su s Kosova da bi dobili povlašćeni tretman.

Državni zavod za statistiku je 2019. objavio grubu procenu: tvrdi da u Britaniji živi oko 47.000 Albanaca i 29.000 sa Kosova i Metohije. Međutim, prema bazama podataka britanske vlade, samo u godini pandemije politički azil u zemlji zatražio je 3.071 građanin albanskog porekla.

Kokain, prostitucija i trgovina ljudima su nedozvoljeni poslovi koji su pomogli nekima od njih da izgrade svoje carstvo.

Tržište droga u Velikoj Britaniji jedno je od najnaprednijih u Evropi. Pre pandemije ostvarila je oko 30 milijardi evra profita. Ogroman iznos koji svaka kriminalna grupa želi da se dočepa. Pre deset godina kilogram kokaina prodat je za oko 40.000 evra; dok je u godinama neposredno pre kovid-19 cena takođe pala ispod 30.000 evra. Albanske organizacije su primorale svoje konkurente da se prilagode novim cenama kako ne bi izgubile poziciju na tržištu. Njihov profit se tada povećao kada su počeli da gledaju na Latinsku Ameriku, gde su, uprkos istorijskoj dominaciji 'Ndrangeta brokera, pronašli kontakte i mogućnosti.

Albanski građani na vrhu kriminalne piramide uspeli su da se nasele u Kolumbiji, Ekvadoru, Peruu i Panami. Oni koji mogu da kupe kokain po 4 hiljade dolara za kilogram u Južnoj Americi, onda ga prodaju za 30 hiljada evra kada stigne u evropske luke, uz pomoć guste mreže korumpiranih lučkih zvaničnika i operatera u najvažnijim pomorskim komercijalnim čvorištima u Evropi.

Albanci obično transportuju  kokain skriven u proizvodima poput banana, ananasa i suvog voća, ali i metalne ili drvene predmete. Kokain je savitljiv proizvod koji se lako izvlači, čisti i skladišti kada stigne u Evropu.

Oni koji uvoze kokain u UK obično ga šalju u holandske ili nemačke luke, ali u nekim slučajevima pošiljka se šalje direktno u UK.

„Tokom godina smo videli upotrebu jahti koje pristaju tokom letnje sezone, posebno u lukama na južnoj obali zemlje. Često se dešava da grupa odluči da dopremi dve tone kokaina u Roterdam i petsto kilograma u britanske luke gde ta supstanca takođe stiže sakrivena i u automobilima, navode eksperti.

Svakako, ima i istine u porastu albanskih bandi, ali pojedini tabloidi su stvorili klimu stigmatizacije prema celoj zajednici. Albanska zatvorska populacija u Ujedinjenom Kraljevstvu ne prelazi 10 odsto.

Ovaj broj potvrđuju i podaci Ministarstva pravde: u engleskim i velškim zatvorima nalazi se oko 1.500 zatvorenika albanske nacionalnosti, koji su najprisutnija strana populacija. Upravo iz tog razloga Vlada je krajem jula 2021. potpisala sporazum sa albanskom vladom da se neki zatvorenici prebace u domovinu i tamo izdržavaju kaznu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading