PUTIN PRETI STRAŠNIM JARSOM! Ova balistička raketa može da pogodi Veliku Britaniju i SAD! Zaključana je i utovarena u silosu u blizini Moskve (VIDEO)

Autor:

Svet

14.12.2022

11:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na video snimcima koji su objavljeni na društvenoj mreži Tviter može se videti ogromna balistička raketa Jars koja može da pogodi Veliku Britaniju i SAD kako se utovaruje u silos u bazi u blizini Moskve.

PUTIN PRETI STRAŠNIM JARSOM! Ova balistička raketa može da pogodi Veliku Britaniju i SAD! Zaključana je i utovarena u silosu u blizini Moskve (VIDEO)

Foto: Youtube/Armies Power

Interkontinentalna balistička raketa dometa do 10.500 km postavljena je u silosnu lansirnu rampu pomoću posebne jedinice za transport i utovar, piše britanski San.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin je viđen krajem oktobra kako nadgleda lansiranje slične nuklearne rakete Jars tokom vežbi na kojima je Rusija uvežbavala svoj odgovor na zapadni nuklearni napad i imala je za cilj gađanje Velike Britanije i SAD.

 

 

Pojavljuju se strahovi da bi 70-godišnji ruski lider mogao da detonira nuklearnu bombu dok se njegove snage suočavaju sa sve većim gubicima u katastrofalnom ratu u Ukrajini.

Rusija se sve više razvija na nuklearnom planu dok obeležava godišnji Dan strateških raketnih snaga 17. decembra.

Komandant raketnih snaga pukovnik Aleksej Sokolov je jasno stavio do znanja da je najnovija vežba usmerena na slanje poruke Zapadu, sa UK i SAD u dometu.

 

 

- Važnost ove operacije je u tome što će raketa biti stavljena u borbeno dežurstvo po rasporedu - rekao je on.

- Otadžbina će dobiti još jedno nuklearno raketno oružje, koje će omogućiti rešavanje svih zadataka na strateškom nivou - dodao je.

Interkontinentalna balistička raketa Jars - modifikovan Topolj M

Jars je modifikacija raketnog sistema Topolj M, a prvi put je raspoređen 2009. godine.

U pitanju je trostepena balistička raketa na čvrsto gorivo i nastala je kao usavršavanje balističke rakete Topolj M RT 2PM2. Raketa nosi oznaku RS-24 Jars.

U operativnoj upotrebi ruske vojske je od 2011. godine  Raketa se lansira metodom hladnog lansiranja. Bojevu glavu čine četiri nuklearne bojeve glave jačine od 150 do 500 kT. Sistem za navigaciju čine inercijalni sistem i GLONASS sistem za satelisko pozicioniranje, piše vojnopolitičkaosmatračnica.

Raketa je zapaokovana u kontejner i smeštena na šasiju teškog teretnog vozila MZKT-79221. Osim mobilne postoji i verzija smeštena u raketnim silosima. Do sad je proizvedeno 60 primeraka ovih raketa. Rakete inače imaju domet 10.500 km, dužine su 23 m, širine 1,8 m, a maksimalna masa raketek je 49.000 kg.

 


 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading