POTPREDSEDNICA ARGENTINE OSUĐENA NA ŠEST GODINA ZATVORA! Dobila i doživotnu zabranu obavljanja javnih funkcija!

Autor:

Svet

07.12.2022

10:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kiršner (69) je optužena za primanje mita i "nedozvoljeno druženje" sa građevinskim magnatom tokom svog predsedničkog mandata 2007-2015.

POTPREDSEDNICA ARGENTINE OSUĐENA NA ŠEST GODINA ZATVORA! Dobila i doživotnu zabranu obavljanja javnih funkcija!

Foto: printskrin/Youtube/CNN en Español

Aktuelna potpredsednica Argentine Kristina Fernandes de Kiršner proglašena je krivom za korupciju i osuđena na šest godina zatvora, uz doživotnu zabranu obavljanja javnih funkcija. Ona će, međutim, zbog imuniteta ostati na slobodi do kraja mandata.

Savezni sud u Buenos Ajresu izrekao je presudu nakon tri i po godine postupka u kojem je učestvovalo više od 100 svedoka.

Kiršner (69) je optužena za primanje mita i "nedozvoljeno druženje" sa građevinskim magnatom tokom svog predsedničkog mandata 2007-2015. Tužioci su tražili kaznu od 12 godina zatvora.

Kiršner je bila potpredsednica i šefica argentinskog Senata od decembra 2019. godine, a imunitet joj može biti oduzet samo sa malo verovatnih dve trećine glasova u Domu. Ona takođe ima mogućnost da se žali na presudu Vrhovnom sudu.

Presuda je prvi slučaj da je aktuelni potpredsednik u Argentini osuđen za prekršaje dok je bio na funkciji. Zamenik Kiršnerove Amado Budu, kao i predsednici Karlos Menem i Fernando de la Rua, osuđeni su nakon što su napustili svoje funkcije.

Republika

Foto: Printskrin/Youtube/CNN en Español

Kristina Fernandes de Kiršner

 

Kiršner je odbacila sve optužbe rekavši da je čitav proces bio politički napad na nju prepun nepravilnosti. U roku od nekoliko minuta nakon presude, rekla je da je čitva situacija prevazišla "zakone".

- Ovo je paralelna državna i pravosudna mafija i potvrda paradržavnog sistema u kome se odluke o životu, baštini i slobodi svih Argentinaca donose van izbornih rezultata - rekla je ona.

Kiršner je nasledila svog pokojnog supruga Nestora (2003-2007) na mestu predsednika, a osumnjičena je da je usmerila milione sredstava za javne radove Lazaru Baezu, biznismenu koji je bio prijatelj para.

Nakon što je Kiršner napustila funkciju 2015. godine, ona je takođe optužena za postavljanje lažno niske cene za fjučerse dolara, ali je oslobođena optužbi. Druga optužnica ju je teretila za izdaju, ali je kasnije odbačena, dok je tvrdnju da je sklopila tajni pakt sa Iranom da zaštiti navodne počinioce terorističkog bombaškog napada 1994. godine odbacio drugi savezni sud u oktobru 2021.

Sledeći predsednički izbori u Argentini su za 11 meseci i do presude se verovalo da će se Kiršner ponovo kandidovati za tu funkciju.

Kiršner se smatra najuticajnijom figurom unutar argentinske vladajuće partije, koju su osnovali Huan i Eva Peron 1946. Njen sin Maksimo predvodi blok vladajuće većine u Domu poslanika, donjem domu argentinskog parlamenta.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading