SMRT BRŽA OD PRAVDE: Hrvatski general izbegao kaznu suda

Autor:

Svet

07.12.2022

06:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pavao Miljavac nije dočekao da mu se sudi, ali kao što kažu, sigurno će mu se suditi negde gore, uveren je Savo Štrbac.

SMRT BRŽA OD PRAVDE: Hrvatski general izbegao kaznu suda

Foto: Tanjug

Hrvatski general Pavao Miljavac, koji je odgovoran za smrt srpske dece, umro je iznenada u bolnici pre nego što je odgovarao za počinjen zločin na Petrovačkoj cesti.

Naime, hrvatska avijacija, u kojoj je jedna od pilota bio i Miljavac pre 27 godina tokom akcije "Oluja", bombardovala je srpske izbegličke kolone.

Iznenadna smrt spasla je Miljavca od suđenja za ratne zločine, ali direktor Veritasa Savo Štrbac uveren je da će pilota koji je bombardovao srpske civile tokom akcija "Oluja" i "Bljesak" stići pravda:

- Mrtvima se ne sudi. On možda nije dočekao da izađe na zemlji pred lice pravde, ali kao što kažu, sigurno će mu se suditi negde gore. Očekivano je da ceo taj komandni vrh tadašnje Hrvatske bude procesuiran od njihove države, što se, naravno, nije dogodilo, pa je Sud u Beogradu morao da reaguje - kazao je Štrbac.

Lična karta zločinca

Republika

Foto: Tanjug

Pavao Miljavac

* Miljavac rođen 1953. u Neretiću, u Hrvatskoj

* završio Tehnološko-hemijski fakultet u Zagrebu

* načelnik štaba i zapovednik Zbornog područja Karlovac

* pomoćnik i zamenik načelnika Glavnog štaba Oružanih snaga Republike Hrvatske

* 1996. unapređen u čin generala-pukovnika, a iste godine imenovan na dužnost načelnika Glavnog štaba Oružanih snaga Republike Hrvatske

* 1998-2000. bio ministar odbrane i saborski zastupnik

* do januara ove godine bio na čelu Hrvatskog generalskog zbora

PISANI DOKAZI

Foto: Tanjug

Progon Srba u operaciji "Oluja"

Dušan Bratić, advokat onih koji su preživeli stravične zločine na Petrovačkoj cesti u avgustu je najavio podizanje novih krivičnih prijava, a na tom spisku se našlo i ime preminulog generala Miljavca.

- Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu podnećemo novu krivičnu prijavu zbog istog događaja s pisanim dokazima Hrvatske vojske i protiv admirala Davora Domazeta Loše, načelnika Obaveštajne uprave Glavnog štaba HV u "Oluji", brigadira Ilije Maričića, pomoćnika načelnika Glavnog štaba zaduženog za upotrebu Ratnog vazduhoplovstva i generala Miljavca, šefa Operativnog tima A u Glavnom štabu u vreme oba zločina, i na komunikaciji Bosanski Petrovac - Ključ i u Svodni. Prva dvojica su bila saučesnici u donošenju odluke da se izvrši ovo delo, a ovaj poslednji saučesnik u izvršenju te odluke, dok su sva trojica nakon izvršenja prikrivala zločin - kazao je tada Bratić.

SUMNJIVA VERZIJA

Republika

Foto: Fotodokumentacija Borbe

Proterani Srbi

Miljavac, koji je posle rata bio na visokim pozicajama u hrvatskoj vojsci, govorio je da je optužnica protiv njega politički pritisak na Zagreb.

- Ako stvarno dođe do tih optužnica, onda je očito da su piloti poslužili kao transmisija da se dođe do najvišeg dela štaba, do štabskog operativnog tima koji je tada vodio operaciju. Nema pokojnog Šuška, nema Cervenka, nema Tuđmana. Pritisak je na sam vrh koji je bio na čelu operacije. Ako bi se ti ljudi slučajno osudili, to je vrlo opasno jer operacija ne može biti čista jer je praktično zločinačka i onda je pitanje kako je operacija nastala - govorio je Miljavac.

Ova izjava bila je okidač za pokretanje teorija prema kojima se sumnja da je Miljavac umro prirodnom smrću. Vest da je iznenada preminuo u 70 godini života bila je sumnjiva poznavaocima čitavog slučaja koji su uvereni da je na ovaj način stavljena tačka na ceo slučaj i to na način koji odgovara Zagrebu, za počinjeni zločin niko neće odgovarati.

Za dva minuta 13 ubistava

n kolonu izbeglih Srba s područja Like i Dalmacije, 7. avgusta 1995, na magistralnom putu Bosanski Petrovac - Ključ, u mestu Kapljuh, selo Bravsko, napali su hrvatski migovi

- za manje od dva minuta ubili su najmanje 13 ljudi, od kojih šestoro dece

- ubijena je Darinka Drca (68) i njen unuk Jovica, koji je imao samo šest godina

- život izgubila Mirjana Dubajić, koja je tada imala 21 godinu

- stradali su brat i sestra, Žarko (9) i Nevenka Rajić (11)

- na spisku žrtava i Darko Vuković (13)

- ranjeno blizu 50 civila, među kojima takođe veliki broj dece

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading