ČUVENI AMERIČKI REDITELJ POHVALIO VUČIĆA: Vaš predsednik je vrlo pametan čovek, on zna

Autor:

Vesti

05.12.2022

23:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najnoviji Stounov film govori o potrebi izgradnje nuklearnih elektrana zarad dobrobiti čovečanstva i čistije i bolje budućnosti, što je bila i tema intervjua koji je dao za srpski medij.

ČUVENI AMERIČKI REDITELJ POHVALIO VUČIĆA: Vaš predsednik je vrlo pametan čovek, on zna

Foto: Tanjug/AP/Tanjug/Strahinja Aćimović

Trostruki dobitnik Oskara, legendarni i neponovljivi američki reditelj Oliver Stoun (76) svoju ulogu predsednika žirija 2. RSIFF – međunarodnog festivala u Džedi u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, shvatio je veoma ozbiljno i kaže da je sa velikom pažnjom uronio "u veoma fascinantan svet azijskih, bliskoistočnih i afričkih filmova i u promene koje oni sa sobom donose".

Na festivalu se prikazuje i njegov najnoviji dugometražni dokumentarni film „Nuklearna” (energija, centrala), koji je posle svetske premijere na ovogodišnjem Venecijanskom festivalu izazvao polemike. Ne među naučnicima, koliko u samim novinskim napisima, u kojima se kao po komandi ukazuje na opasnost od upotrebe nuklearne energije u svrhu smanjenja globalnog zagrevanja i emisije štetnih gasova. A Stounov film govori upravo o tome: o potrebi izgradnji nuklearnih elektrana zarad dobrobiti čovečanstva i čistije i bolje budućnosti, što je sve zasnovano na nauci i na knjizi američkog profesora Džošue S. Goldštajna, piše Politika.

Proslavljeni reditelj dao je intervju za Politiku u njegovoj „predsedničkoj rezidenciji” u hotelu „Ric Karlton”.

Razgovor je započeo pitanjem upućenom novinaru koji ga je intervjuisao.

- Vi ste beše iz Srbije?

- Da.

- Vaš predsednik je vrlo pametan čovek. On zna - odgovorio je Stoun.

Republika

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Aleksandar Vučić

U intervjuu su se neka od pitanja odnosila i na američko protivljenje nuklearnoj energiji, Bajdenovu administraciju kao i na to koji bi bio njegov politički odabir, kad je reč o demokratama i republikancima.

Poznato je da su u vašoj zemlji strogo protiv nuklearne energije?

- Amerikance nije briga za ostatak sveta, jer im je stalo samo do svog malog dvorišta. Generalno govoreći, mi na našem tlu možemo da rešimo stvari za nas lično, ali ostatak planete će za koju deceniju vrištati, biće dislokacija, biće migracija u ogromnom stepenu i ko zna kolika će biti šteta od klimatskih promena. Vidite ovu poplavu koja se nedavno dogodila u Pakistanu i koliko je Pakistan uništen. Dakle, mi u SAD ne uzimamo u obzir globalnu sliku, mi samo mislimo na sebe. I kao rezultat, mi smo sj....i. Moramo da razmišljamo kolektivno. Sada čovečanstvo mora da vidi problem. I ovaj moj film može malo pomoći.

Da li još uvek imate nade za Bajdenovu administraciju?

- Čoveče, brzo tonu. Pogrešio sam što sam glasao za tog čoveka. Zaista sam mislio da je sve stariji i da će biti zreliji i manje ratoboran, jer je njegova biografija užasno ratoborna. Uvek je bio na strani države. Uvek je podržavao vojne ratove u kojima je Amerikanac bio u svemu do kraja. Obama je napravio ogromnu grešku što ga je izabrao, toliko je bio uplašen da ne uvredi establišment da je morao da odabere najboljeg iz establišmenta. Najstarijeg dedu, a deda je ispao veoma opasan i sada viče: „Hajde da ubijemo Ruse, sada je naša šansa”. On brka Rusiju sa Putinom i misli da ukoliko se otarasi Putina da će kontrolisati Rusiju kao u vreme Jeljcina. A to je samo san.

Imate li ideju za koga biste glasali?

- Ja bih glasao za treću stranu. Nema nade za Ameriku, osim pojave treće strane, jer i republikanci i demokrate rade i funkcionišu isto i isti novac ulažu u vojnu industriju. Američki vojni budžet je ogroman. Establišment je međusobno povezan, a mnogo je nezadovoljstva danas na svetu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading