SAJBER ŠTIT ZA NAS PRAVI ZEMLJA KOJA JE NAJBOLJA U TOME: Izraelski štit čuvaće Srbiju!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Našoj državi biće ustupljena najnaprednija tehnologija, koja će bezbednost podići na najviši nivo.

SAJBER ŠTIT ZA NAS PRAVI ZEMLJA KOJA JE NAJBOLJA U TOME: Izraelski štit čuvaće Srbiju!

Foto: Profimedia, Shutterstock

Situacija poput nedavne kada je Geodetski zavod (katastar) danima bio blokiran zbog sajber napada više se neće ponoviti. Kako saznaje Republika, naša zemlja je nadomak dogovora s Izraelom da nam njihovi stručnjaci pomognu da napravimo neprobojni sajber štit, kao zaštitu od svih takvih napada. A u svetu, u ovoj oblasti boljih od Izraelaca nema.

Priča o zajedničkom poduhvatu u pomenutoj oblasti postoji već izvesno vreme, a u skorijem periodu bi trebalo da se krene s njenom konkretizacijom, priča za naš list dobro obavešten izvor iz vrha vlasti:

- Izrael je voljan da pomogne Srbiji u unapređivanju sajber bezbednosti. Oni su bez premca na tom polju, rano su shvatili značaj tog segmenta, stalno rade na inovacijama i nema sumnje da je ovo i više nego značajno za nas. Sajber bezbednost je danas, ne samo za Srbiju već za bilo koju državu, možda čak i izazov broj jedan. O tome je u nekoliko navrata govorio i predsednik Aleksandar Vučić.

AMBASADOR VILAN

Da je saradnja na pomolu, dalo se naslutiti još letos, kada je u Data centru u Kragujevcu, u okviru manifestacije Dani Izraela, organizovan Sajber dan, kom je prisustvovao i ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan. Tada je konkretno poručeno da će "Izrael staviti na raspolaganje sve svoje tehničke mogućnosti Vladi Srbije i kompanijama u Srbiji kada je u pitanju sajber bezbednost".

Problem sajber bezbednosti bio je tema i na nekoliko sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u poslednjih šest meseci.

Finiširanje dogovora s Izraelcima ubrzaće očekivani povratak na vlast Benjamina Netanjahua, koji je u završnoj fazi pravljenja vlade posle pobede na izborima. Natanjahu je u više navrata govorio o prijateljstvu srpskog i jevrejskog naroda, posebno ističući naše jedinstvo u zajedničkoj borbi i patnji tokom Drugog svetskog rata.

- Izrael nikada neće zaboraviti ulogu Srbije u borbi protiv nacizma. To je vaša medalja časti, koju ponosno nosite i zbog koje ste zauvek u našim srcima - rekao je Netanjahu tokom jednog od razgovora s Vučićem.

UNOSE NEMIR

Profesor bezbednosti Miroslav Bjegović ističe da je sajber bezbednost izuzetno važan segment nacionalne bezbednosti, te da je Srbija u ovoj godini bila posebno ugrožena lažnim dojavama o podmetnutim bombama. To je, kaže, upravo oblast u kojoj treba da se zaštitimo primenom tehnologije.

- Izvršioci ovog prljavog posla su sajber kriminalci i sajber teroristi iza kojih obično stoje moćne obaveštajne službe, koje imaju za cilj izazivanje straha i panike kod stanovništva da bi narod stekao utisak da njihova vlada ne može da ih zaštiti i da bi je trebalo menjati po njihovoj zamisli i postaviti ljude podobne inostranom faktoru - naveo je Bjegović i naglasio da je Izrael u ovome u svetskom vrhu.

Kovačević: Izrael u samom vrhu, danas se rat vodi informacijama

Prema rečima Branka Kovačevića, bivšeg dekana Elektrotehničkog fakulteta, Izrael je tehnološki visokorazvijena zemlja, sam vrh, zajedno sa SAD.

- Izrael ima dobru saradnju s najboljim svetskim univerzitetima, pre svega iz Amerike. Otišli su daleko kada je reč o razvoju, oni su jedna od najznačajnijih zemalja inovacija - kaže Kovačević i dodaje:

- Kada se radi o bezbednosti, pre svega o elektronskom poslovanju, morate da zaštitite elektronske komunikacije. Imate informacije i kada se radi o državnim institucijama, tu su Vojska, policija, koje morate da zaštitite. Danas se sajber rat vodi informacijama i ekonomijom. To je važan aspekt modernog društva. Samo upravljanje državom, preduzećima, bankarski sistem, sve je automatizovano i tu je neophodna odlična zaštita.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading